Frustrarile academicienilor se intetesc in strainatate, la contactul cu civilizatia informationala

Academia Romana ramane in spatele unor bariere de comunicare. Ionel Haiduc, presedintele institutiei, a dezvaluit pentru Adevarul ca oamenii de stiinta romani nu au acces la informatia de actualitate in domeniile lor de excelenta.

Marile reviste din lume, care cuprind cele mai recente descoperiri, raman inaccesibile la Bucuresti din cauza preturilor prea mari la abonamente si a bugetului redus al Academiei. "Informatia stiintifica circula, inca, deficitar pentru noi, deoarece accesul electronic sau traditional la marile reviste se plateste. Nu avem abonamente electronice la toata informatia stiintifica. Aici ar fi un mare pas de facut in 2007", spune Ionel Haiduc. Frustrarile oamenilor de stiinta romani se intetesc in strainatate, la contactul cu civilizatia informationala.

"In Statele Unite ale Americii, de exemplu, intr-un minut aflu o lista de 100 sau de 1.000 de lucrari stiintifice. Pot avea apoi aproape instantaneu acces la lucrarea originala, cu textul integral. in tara, nu aflu decat titlul si, in cel mai bun caz, rezumatul lucrarii. Poate ca e un pas mic inainte si acesta, pentru ca in urma cu 15-20 de ani nici atata nu aveam. Dar, ca sa merg mai departe, trebuie sa scriu cuiva, de obicei autorului, ca sa-mi trimita, tot electronic, lucrarea. Nu este insa acelasi lucru pe care il are la dispozitie un cercetator strain, care este cu mult in fata noastra pentru ca are acces instantaneu la lucrari", ne-a declarat Ionel Haiduc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.