De vreo saptamina, Bucurestiul si Budapesta, doua orase cu nume atit de asemanatoare incit strainii le incurca uneori, apartin aceluiasi spatiu politic - anticipind un pic, le-am putea deja considera capitale de provincii invecinate. Din acest punct de vedere, continuitatile par din ce in ce mai mult sa prevaleze. In viata culturala, insa, diferentele - aparent, cel putin, destul de mari - persista.

Pe cit sint de apropiate cele doua tari, pe atit sint limbile lor reciproc ininteligibile. Apoi, Bucurestiul nu are nimic ardelenesc si nu a apartinut niciodata acelui spatiu cultural. De aici, diferentele de referinte: universul germanofon a jucat un rol similar la Budapesta cu cel jucat de francofonie in urbea de pe Dimbovita. Insa, oricit ar fi de importante, toate consideratiile astea sint, pina la urma, istorie.

Filmele comerciale care ne unesc

Si asta pentru ca o scurta plimbare ceva mai atenta pe strazile si prin locurile interesante din cele doua orase ne arata ca, in anumite puncte, cel putin, asemanarile sint mai mari decit ne-am putea inchipui. E vorba, orice s-ar spune, de tari vecine, iar, daca asta nu e suficient, globalizarea si americanizarea din anii ’90 au avut grija de restul. Incepind, fireste, cu cinematografele comerciale, unde cam aceleasi filme ruleaza deja cam in acelasi timp.

Sigur, mall-urile de la Budapesta (dintre care cele mai cunoscute sint Westend si Mammut) sint mai vechi si - gratie faptului ca orasul de pe Dunare e mult mai bine gindit decit Bucurestiul - mai centrale. Insa amatorii de un film care merge bine cu popcorn se pot amuza saptamina asta, in ambele locuri, cu aceleasi "Happy Feet" (film cu pinguini), "Eragon" sau "Borat". In plus, daca dati o raita astazi pe la Budapesta, puteti vedea deja "Apocalypto".

Cite cinematografe de arta ati spus?

Daca vine insa vorba despre filme mai bune, lucrurile se schimba un pic. Capitala ungara are vreo sapte-opt cinematografe de arta care fac parte din retelele de distributie a peliculelor europene, plus o cinemateca, si in toate aceste locuri exista mai multe sali, deci, intr-o saptamina, se poate vedea mai mult de un film. In programul de astazi de la Müvész Mozi (unul dintre cele mai cunoscute cinematografe cu staif de la Budapesta) sint, de exemplu, nu mai putin de 15 pelicule, printre care "The Lost City", de Andy Garcia, "Volver", de Almodóvar, "Dogville", de Lars von Trier, dar si "Bab’Aziz" (o coproductie de anul trecut, cu o intriga iraniana), "Anche libero va bene" (drama de familie in regia lui Kim Rossi Stuart), "En la cama" (drama romantica din Chile) si vreo trei-patru filme unguresti. De asemenea, saptamina trecuta rula inca, tot la Müvész, "A fost sau n-a fost?", de Corneliu Porumboiu.