Recunoasterea automata a diplomelor universitare si profesionale ale romanilor nu se va face in mod automat, odata cu integrarea in UE, decat pentru profesiile reglementate la nivel european.

Aceste categorii profesionale sunt, deocamdata, in numar de trei: medici, arhitecti si moase. Chiar si in acest caz, recunoasterea calificarii universitare nu asigura automat si un loc de munca intr-o tara occidentala. Cei care mai cred inca in mitul excelentei scolii romanesti ar trebui sa-si reevalueze opiniile.

"Ar fi absurd ca, de la 1 ianuarie 2007, sa-si imagineze cineva ca-si poate lua diploma la subsuoara si sa mearga sa lucreze in orice tara din UE", ne-a declarat Sanda Badulescu, directorul Consiliului National de Echivalare a Diplomelor, din Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Directorul a adaugat ca, pana in octombrie 2007, tara noastra va beneficia de o perioada de tranzitie, necesara punerii in practica a directivelor europene. In acest timp, cadrul legal va trebui imbunatatit. "In perioada imediat urmatoare va trebui sa amendam si sa completam Legea 200/2004, deoarece au aparut noi profesii reglementate in UE si trebuie sa ne aliniem noilor standarde.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.