Cazul semnalat de agentia Rompres si preluat de Libertatea in numarul de vineri, cu privire la o mama din Vaslui care s-ar fi contaminat voluntar cu HIV pentru ca fiicele ei, ce traiesc in saracie, sa primeasca mai multi bani de la stat, a deschis o adevarata cutie a Pandorei.

Investigatiile noastre pe marginea acestei povesti zguduitoare au scos la iveala posibila existenta a unei filiere care raporteaza seropozitivi-fantomatici numai ca sa obtina fonduri publice ori sponsorizari si donatii. Pe Doina L., femeia aflata in centrul acestui scandal, am gasit-o intr-o hruba din Vaslui, care doar bloc nu s-ar putea numi. Traieste alaturi de cele doua fetite ale ei, una de opt ani si cealalta de 13 ani. Ambele sunt la scoala si invata bine. Doina, ale carei imagine si identitate le vom proteja, neaga ca ar fi intretinut raporturi sexuale cu Ion P., un barbat infectat cu HIV si ca ar fi contractat aceasta boala cumplita.

Neaga si ca ar urma sa dea nastere unui copil. Rezultatele anchetei noastre i-au confirmat afirmatiile. "Traiesc in mizerie, dar n-as fi putut sa fac asa ceva. Eu am avut o viata grea si fetelor nu vreau sa le lipseasca nimic. Ion m-a bagat in aceasta rusine. Am zis sa-l trec cu domiciliul la mine, pentru ca avea nevoie sa poata cere o casa. Ca tot necajitul il intelege pe ala necajit, nu ala care are. El nici nu sta cu hainele la mine. Sta cu chirie la un batran. Acolo isi tine totul!".

Functionari publici in culisele scandalului

Doina crede ca scandalul a fost provocat de Marius Valsan, directorul Asociatiei Umanitare si Caritabile "New Chance" din Barlad, unde Ion este inregistrat ca membru, cu handicap neuropsihic. "Marius asta era singurul care stia despre noi. Prima data cand am auzit vorbe ca as fi insarcinata cu Ion si ca am luat si eu HIV, mi-a zis o doamna Raluca, de la Primaria Vaslui. Mi-a spus ca de la Marius Valsan stie povestea si ca-i pare rau de mine". Atunci Doina si-a facut si primul test la Spitalul de Boli Infectioase "Sfanta Paraschiva" din Iasi. A iesit negativ.

Povesteste: "Pe la finele anului 2004, Marius m-a dus la Iasi cu masina lui sa-mi fac testul. M-am mirat ca atunci cand am ajuns la doctorul Liviu Prisacariu, Marius i-a zis direct: "Am mai adus un seropozitiv!". si i-a cerut sa-mi dea direct un tratament. Am luat foc, i-am spus doctorului ca nu i-au nici un tratament daca nu-mi face test inainte. Cand a iesit negativ doctorul l-a intrebat uimit pe Marius: "De ce ati zis ca-i seropozitiva? Ca nu e!". Dupa ce am iesit din cabinet, Marius a inceput sa urle la mine si sa-mi spuna ca nu ma ia cu masina la Vaslui, ca a vorbit gura fara mine". Firesc, ne-am intrebat: care ar fi fost interesul lui Valsan de a raporta un alt seropozitiv? Ancheta noastra a scos la iveala si un alt aspect dubios: Valsan s-ar fi folosit si de actele batranului care-l tine in gazda pe Ion P., insa nimeni nu stie pentru ce.

"ingerasii pazitori" se spala pe maini

Directorul de la "New Chance", Marius Valsan, a tinut sa dezminta orice acuzatie formulata impotriva lui. Mai mult, vineri seara, dupa ce Doina L. i-a reprosat telefonic, in prezenta noastra, ca a dat presei si Primariei Vaslui informatii false despre ea, el a cautat sa se spele de pacate. intr-un drept la replica trimis redactiei la ora 20.17, Valsan se erijeaza in justitiar, desi, conform celor relatate de Doina, tocmai el o declarase seropozitiva. in plus, intr-o discutie telefonica cu noi, Valsan a insistat asupra faptului ca femeia intretine relatii sexuale cu Ion P., ceea ce ea neaga categoric.

Pe de alta parte, desi a vrut sa para ca nu are nici o legatura cu "New Chance", despre activitatea careia ne-a spus ca nu are prea multe date, inspectorul sef Meda Filon a fost tradat de o subalterna. Aceasta, de buna credinta, in timp ce discutam cu sefa ei, ne-a intins o brosura care promoveaza "New Chance", dandu-ne si lamuriri: "Lucram cu ei!" incurcata, Filon ne-a spus: "ii mai ajutam, e adevarat. Dar fiecare raspunde pentru ce face". "Libertatea" cere Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitie sa se autosesizeze si sa verifice actele asociatiei "New Chance" din Barlad, dar si legaturile acesteia cu Inspectoratul Regional al Persoanelor cu Handicap Moldova.

Proba ca femeia nu e infectata!

"Libertatea" a convins-o pe Doina L. sa-si faca testul HIV la Laboratorul de analize al Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui, pentru a afla daca ea este ori nu infectata. Rezultatul l-a primit in jurul orei 13.10: Doina L. nu a contractat HIV si nu e bolnava de SIDA. Buletinul medical-marturie, care poarta nr. 199/25.II.2005 (foto), a fost parafat de specialistul chimist dr. Diana Madalina Dorobet. "Nu credeam ca povestea asta o sa mearga atat de departe. La inceput au fost vorbe ca m-as fi culcat cu Ion si ca am HIV. Am facut de doua ori teste si am iesit de fiecare data negativ. Ultimul il facusem in 2 februarie. Acum am vrut sa dovedesc tuturor ca nu am SIDA. Nu as fi putut face asa ceva, fiindca imi iubesc prea mult fetele si vreau sa aiba o mama langa ele!", ne-a declarat Doina.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.