Anul trecut a fost bogat in descoperiri, inventii, dar si in fraude medicale

Anul 2006 poate fi considerat bogat in ceea ce priveste descoperirile din domeniul medicinei. Gratie acestora, multe vieti vor fi salvate si milioane de oameni nu vor mai percepe boala ca pe o povara. Insa 2006 nu duce lipsa de esecuri sau chiar fraude medicale.

Anul a pornit cu stangul. In ianuarie, un scandal l-a avut in centru pe expertul in clonare, coreeanul Woosuk Hwang. Un raport al comisiei Universitatii din Seul arata ca "rezultatele obtinute de Hwang Woosuk in domeniul clonarii celulelor stem embrionare si publicate in revista Science au fost falsificate intentionat".

In urma testarii unui medicament pentru artrita reumatoida, in Anglia, sase voluntari au ajuns la terapie intensiva din cauza efectelor secundare. Insa anul a avut si succese, unele remarcabile.

Realizarile anului in medicina

1 Frantuzoaica Isabelle Dinoire, prima persoana din lume supusa unui transplant partial de fata, a aratat lumii intregi noul ei look, refacut dupa ce un caine i-a distrus chipul. Femeii i-au fost refacute nasul, barbia si gura. Cea de-a doua grefa partiala de fata a fost facuta in aprilie, in China, beneficiarul fiind un barbat. Medicii britanici pregatesc pentru 2007 primul transplant total de fata, deschizand, din nou, sirul disputelor pe seama moralitatii procedurii.

2 In SUA, experimentele clinice care au vizat administrarea unui vaccin care previne cancerul de col uterin au inregistrat succese in proportie de 100%. Testarile au cuprins 21.000 de femei din intreaga lume. Vaccinul se recomanda tuturor fetelor care au implinit varsta de 9 ani.

3 Autoritatile britanice au dat "unda verde" scanarii embrionilor umani, in vederea depistarii unor gene incriminate in aparitia cancerului de san, ovarian si de colon.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.