Promotia lansata cu ocazia Zilei indragostitilor de catre TAROM, prin care orice cuplu beneficia de un bilet gratuit pe anumite rute, i-a infuriat pe homosexuali, care n-au avut acces la aceasta oferta. Ei sustin ca agentiile prin care compania a vandut biletele au refuzat cuplurile formate din baiat-baiat, discriminandu-le intr-un mod incalificabil.

Compania TAROM a fost parata Consiliului pentru Combaterea Discriminarii de catre reprezentantii Asociatiei ACCEPT, aparatorul drepturilor minoritatilor sexuale, si de catre cei ai Centrului de Resurse Juridice, care cer sanctiuni financiare. Deocamdata Consiliul nu s-a pronuntat, dar in cazul in care se va dovedi ca TAROM a facut discriminari compania poate fi amendata cu pana la 40 milioane lei Florin Buhuceanu, director executiv al asociatiei ACCEPT, ne-a spus ieri "ca au fost cupluri de baieti care n-au primit bilete pentru ca in opinia celor de la agentii nu constituiau un cuplu.

Serviciile de transport aerian oferite de compania TAROM sunt servicii publice care trebuie sa se supuna normelor si standardelor legislatiei romane in vigoare, inclusiv legislatiei antidiscriminare. Aceste servicii nu pot opera cu standarde duble, unele pentru clientii TAROM de orientare heterosexuala, altele pentru clientii de orientare homosexuala. Prin acest tip de politica manageriala TAROM contribuie la desconsiderarea si violarea fatisa a drepturilor cetatenilor romani si straini de orientare homosexuala care doresc sa beneficieze de serviciile companiei, creandu-se astfel un cadru intimidant, ostil si degradant impotriva comunitatii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali)".

Centrul de Resurse Juridice apreciaza ca TAROM obliga practic toate agentiile de turism care-i preiau oferta la acte discriminatorii, perpetuand o practica interzisa prin lege. "Este obligatia legala a tuturor companiilor, indiferent de structura actionariatului, sa se asigure ca adopta politici non-discriminatorii atat in relatia cu propriii angajati, cat si in relatia cu clientii", a adaugat Iustina Ionescu, expert in domeniul combaterii discriminarii si manager de program la Centrul de Resurse Juridice.

De cealalta parte, surse din conducerea TAROM ne-au spus ieri ca "a fost probabil o interferenta subiectiva a agentiilor care vand bilete. Din punct de vedere comercial, compania are interesul sa vanda cat mai multe bilete si nicaieri in anunt nu era exclusa categoria homosexualilor. Oricum, cu o astfel de plangere nu ne-am mai intalnit".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.