Dupa dosarul "Cocaina" in care a fost implicat fiul sau, Ion Alexandru Tiriac, scandal care a culminat cu uimitoarea interventie a ministrului justitiei, atacurile concertate la adresa omului de afaceri Ion Tiriac au continuat, de aceasta data fiind atins un subiect foarte sensibil: adoptiile internationale.

De data acesta tinta a fost fundatia "Casa Copilului - Poiana Soarelui", din Brasov, centru pe care Ion Tiriac l-a deschis in 1991 si de care se ocupa in mod special, in calitate de membru fondator, sora acestuia, Corina Tiriac. Atacul s-a declansat pe 23 februarie, cand Florentina Goroh, o fetita in varsta de 13 ani si 11 luni, de la Fundatia lui Tiriac, a fost practic rapita de la scoala nr. 21, unde invata si dusa la Directia pentru Protectia Copilului din Brasov de catre doua femei, dupa cum reiese din declaratiile dirigintei fetitei.

Presa locala a consemnat evenimentul, sustinand insa ca fetita a fugit din vila din Poiana Soarelui dorind cu orice chip sa plece in Italia, la parintii adoptivi, ca sa scape de tratamentele inumane la care sunt supusi copiii in cadrul fundatiei. in acest sens, Directia pentru Protectia Copilului a sesizat Tribunalul pentru Minori Brasov. Pentru a demonta "neadevarurile spuse", avocatii lui Ion Tiriac au invitat ziaristii din presa centrala la o vizita in "Poiana Soarelui", cu posibilitatea de a sta de vorba cu copiii care locuiesc aici.

Micutii din acest amplasament considera ca evenimentele relatate de presa referitoare la conditiile inumane la care sunt supusi sunt false si nu-si doresc sa plece din cartierul de vile. Printre ei se numara insa si copii care nu s-au adaptat conditiilor impuse de acest centru si vor sa intre in baza de date a orfelinatului de stat. Fundatia se intinde pe o suprafata de 5.000 de metri patrati, pe care sunt construite 11 vile etajate, ce adapostesc 93 de copii, din care 8 sunt orfani, restul fiind culesi de pe strada, abandonati de familiile lor.

Revenind la cazul Florentinei, avocatii sustin ca fetita a fost infiata ilegal de o familie din Italia. De aceea si Emma Nicholson s-a implicat in apararea lui Tiriac, cand a fost acuzat ca nu ia in considerare sentintele judecatoresti. Adoptia Florentinei a fost intermediata printr-o alta fundatie brasoveana, "Catharsis", in anul 2000, iar fata nu si-a vazut niciodata parintii adoptivi. Mentionam ca fetita s-a opus la executarea silita a sentintelor prin care s-a incuviintat adoptia ei catre cetateni straini, exprimandu-si dorinta de a ramane in continuare la Fundatia lui Ion Tiriac. Statul roman, Fundatia lui Ion Tiriac si parintii adoptivi se judeca pentru Florentina Goroh la CEDO.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.