Desi stagiul militar nu mai este obligatoriu, tinerii care implinesc 18 ani vor fi luati in evidentele Armatei si in continuare. "Ei vor fi testati medical si pe baza documentelor de la medicul de familie se va stabili daca sint sau nu apti pentru pregatire militara si vor fi trecuti pe listele de recrutare, pentru cazul in care va fi decretata starea de urgenta", spune colonelul Costel Perju.

Reforma Armatei romane introduce din 2007 posibilitatea unei cariere militare pentru tineri, pe timp de pace. "Noua lege privind pregatirea populatiei pentru aparare aduce, ca principala modificare, excluderea serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Acesta devine obligatoriu, potrivit noii legi, doar in cazul in care se decreteaza starea de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, cind instruirea militarilor nu mai este optionala", adauga Perju.

Patru luni de proba

Conform datelor oferite de compartimentul Fortelor Terestre Romane, necesarul de oameni de care are nevoie Armata romana in 2007 este de 4.100 de functii de soldati si gradati voluntari, femei si barbati.