Speriati de noile taxe prevazute de Codul Fiscal, romanii se grabesc sa-si inscrie autoturismele, pana la sfarsitul anului, pe bani mai putini

Inghesuiala, nervi, usi trantite si ore intregi de asteptari incordate, ieri, la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din Capitala. Peste 2.000 de persoane s-au bulucit sa-si inmatriculeze autoturismele aduse din strainatate, de frica taxelor speciale pe care le va aduce 1 ianuarie 2007.

"Stau aici de 5-6 ore. Nu este posibil sa asteptam atat pentru o inmatriculare", s-a revoltat reprezentantul unei firme de leasing, aratand cu capul spre ghiseul ticsit cu mii de formulare. Din cand in cand, din forfota generala se ridicau tipete indignate. "Cum se poate asa ceva?!", a fost reactia cea mai intalnita la oamenii care mai aflau cate un lucru nou de la functionarii scosi din pepeni. Insa adevaratele scandaluri s-au iscat din cauza audierilor pentru inmatriculari. Multi au incercat sa formeze cozi, intrand in conflict cu cei trecuti pe listele de asteptare intocmite ad-hoc. Totul intr-un trafic uman demn de soseaua de centura.

"Cei care au platit anul asta se pot pacali"

"Oamenii nu stiu nimic, de asta se calca in picioare", a spus Petrus Serban, comisar-sef in cadrul Directiei de Inmatriculare, explicand ca "taxa speciala nu se va aplica pentru masinile introduse in tara anul acesta". Insa el a acuzat si intarzierea cu care Ministerul de Finante a transmis normele noii prevederi. "Oricum, cei care s-au grabit sa-si plateasca toate taxele pot sa se pacaleasca", a apreciat comisarul-sef, bazandu-se pe faptul ca, de anul viitor, taxele si accizele percepute pentru importurile de automobile vor fi eliminate.

In aceste conditii, platile vor fi cu atat mai mici, cu cat autoturismul va fi mai nou. Petrus Serban a precizat ca, in aceasta perioada, se depun cate 2.000 de cereri de inmatriculare pe zi, in conditiile in care nu se poate raspunde in timp util decat la 1.200. Totusi, el a anuntat ca Directia pentru Inmatriculare isi va deschide portile si sambata, 30 decembrie, pana la ora 12.00.

Cum si cand se aplica taxa la prima inmatriculare

De la 1 ianuarie 2007, pentru prima inmatriculare in Romania a unui autoturism second-hand se vor plati taxe speciale. Aceasta noua taxa se plateste cu ocazia primei inmatriculari in tara, cu exceptia autovehiculelor care sunt inmatriculate temporar, pe o perioada de timp egala cu durata de valabilitate a asigurarii internationale (cartea verde). Achitarea acesteia se face in momentul inmatricularii, de catre persoana fizica sau juridica, in numerar sau prin virament. Nu se va plati insa aceasta taxa in cazul autoturismelor si a autoturismele de teren a caror inmatriculare in Romania se realizeaza dupa data de 1 ianuarie 2007, dar pentru care accizele au fost platite cu ocazia importului sau a achizitionarii de pe piata interna in cursul anului 2006.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.