Premiul care poarta numele scriitorului si pacifistului german Ernst-Toller a fost acordat, in 2007, lui GŁnter Grass, pentru angajarea sa in miscarea pacifista si pentru participarea, prin intermediul operei sale, la dezbaterile din societate, informeaza AFP.
Opera lui GŁnter Grass pledeaza pentru toleranta intre diferite natiuni si grupari din societate, a precizat juriul societatii "Ernst Toller" care ii va inmana premiul romancierului la inceputul anului 2007.

GŁnter Grass a anuntat, intr-un interviu publicat in august de "Frankfurter Allgemeine Zeitung", marturisirea socanta pe care o continea autobiografia sa "Curatand cepe", care urma sa fie publicata cateva saptamani mai tarziu: a fost inrolat in Waffen S.S. la varsta de 17 ani. Grass a spus ca secretul l-a apasat si ca acesta este unul din motivele pentru care a scris cartea autobiografica.

GŁnter Grass (78 de ani) este poet, nuvelist, dramaturg, sculptor, romancier si grafician. La 16 ani s-a inrolat in armata, a fost ranit in razboi si luat prizonier de americani, pentru ca, un an mai tarziu, sa devina membru al formatiunii naziste Waffen SS. A debutat in 1956 cu volumul de versuri "Avantajele gainilor-girueta". In 1960 a publicat "Toba de tinichea", carte ce a devenit un bestseller mondial, a fost ecranizata de Volker Schlondorf in 1979 si a primit Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Printre romanele sale se numara "Pisica si soarecele" (1961), "Anii cainelui" (1963) si "Cambula" (1977). In 1999 Grass a primit premiul Nobel pentru literatura.

Nascut in 1893, scriitorul german Ernst-Toller a fost condamnat la cinci ani inchisoare in 1919 pentru parti-ciparea la "Republica sfaturilor". El si-a scris cea mai mare parte din opera (trei romane si mai multe poeme) in inchisoare. Exilat din 1933 in Statele Unite, Ernst-Toller a fost un sutinator al pacifismului si a pledat pentru protectia drepturilor omului. Ernst Toller s-a sinucis la 22 mai 1939, la trei zile dupa parada victoriei gene-ralului Franco din Madrid.