Criticii de film si-au desemnat peliculele favorite, dar si pe cele din categoria „nu faceti ca ei“

Daca anul trecut "Moartea domnului Lazarescu" domina topurile, anul acesta cele doua filme romanesti care au in prim-plan Revolutia din decembrie, "A fost sau n-a fost?" si "Hirtia va fi albastra", si-au impartit locurile fruntase, cu o usoara inclinare de balanta spre filmul lui Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost?", film care mai are o calitate deloc de neglijat: nu e facut pe bani publici. Asta spre deosebire de filmele care umplu topurile negative.

La categoria cel mai prost film al anului 2006 se bat pentru primul loc "Pacala se intoarce", al lui Geo Saizescu, si "Azucena" lui Mircea Muresan, "Margo" al lui Ioan Carmazan, regizor demn de o cauza mai buna, sau "Si totul era nimic", filmul care a reusit marea performanta de a nu rula nici macar trei zile, in ciuda faptului ca este realizat de Cristina Nichitus, cea care de ani buni ii invata pe studentii ATF cum se face un film.

Andrei Gorzo
Cele mai bune

1. "Zborul United 93", regia Paul Greengrass

2. "Match Point", regia Woody Allen

3. "Borat", regia Larry Charles

4. "Syriana", regia Stephen Gaghan

5. "Whisky", regia Juan Pablo Rebella si Pablo Stoll

Cele mai proaste

"Codul lui Da Vinci", regia Ron Howard

"Azucena", regia Mircea Muresan

"Pacala se intoarce", regia Geo Saizescu

"Si totul era nimic", regia Cristina Nichitus

"Margo", regia Ioan Carmazan

Lui Andrei Gorzo, "Zborul United 93" i s-a parut a fi "cea mai puternica experienta pe care a putut-o trai spectatorul roman intr-o sala de cinema in anul 2006. "Match Point" i se pare unul dintre putinele filme in care s-a vazut anul acesta mina Maestrului, alaturi de "Volver" al lui Almodovar si "Ascuns" al lui Michael Haneke, "Borat", "dincolo de aspectul incorectitudinii politice, are o viziune foarte puternica si coerenta asupra naturii umane. Asa se vad oamenii prin ochii regizorului: sintem nasoi". "Syriana" i-a facut impresia unui film politic inteligent, matur, ambitios, iar "Whisky" "arunca o privire intelegatoare si inteligenta asupra unor oameni si asupra unor lucruri mici, incit toate acele lucruri si toti acei oameni mici incep pur si simplu sa straluceasca". Pe locul 6, Gorzo ar plasa filmul lui Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost?".

In topul filmelor proaste, Gorzo a pastrat un loc fruntas pentru "Codul lui Da Vinci". "In jurul acestui film s-a format un fenomen aberant. S-au dus oamenii sa-l vada doar ca sa-l injure. Dar pentru a arunca piatra ei au trebuit sa-si cumpere bilet, cotizind astfel la succesul de box-office." "Si totul era nimic" al Cristinei Nichitus s-a remarcat nu numai ca un film "stupefiant de prost", dar si ca un mare esec la incasari. Filmul a avut premiera vineri seara, iar a doua zi, simbata, era deja suspendat din lipsa de spectatori, in ciuda faptului ca a beneficiat de masina de promovare a MediaPro-ului. "A fost anti-blockbusterul absolut al anului 2006", mai spune Gorzo.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.