De la o incorsetare rigida, care nu le permitea sa se aplece sau sa respire regulat, pina la controlul formelor cu ajutorul chirurgiei estetice, romancele au parcurs un secol si ceva. De fiecare data a existat insa o legatura intre emanciparea lor si canoanele de pudoare care le guvernau decolteul.

Invatamint progresist

"In 1910 a disparut corsetul, in urma campaniilor de presa in favoarea unei tinute accesibile femeilor active si muncitoare si a noilor modele lansate la Paris de P. Poiret", precizeaza specialista in istoria costumului Adina Nanu. In aceasta privinta Bucurestiul nu era prea departe de parizieni, iar la noi miscarea privind eliberarea bustului s-a manifestat si pe cale institutionala. "Spiru Haret a fost unul dintre primii care au hotarit ca fetele sa nu poarte corset la scoala", puncteaza specialista in istoria costumului vederile inainte ale reformatorului invatamintului secolului XIX.

Celebra impotriva bustului

In volumul "Intoarcere in Bucurestiul interbelic", Ioana Parvulescu o mentioneaza pe Leny Caler, o actrita care facea furori in epoca, prinzindu-i in mreje pe Mihail Sebastian, Tudor Musatescu si pe Camil Petrescu. Autoarea constata ca "tocmai asta are Leny Caler original: nu seamana deloc cu o diva. Diva este Elvira Popescu, aclamata pe scenele pariziene («La Popesco! La Popesco»), cu statura ei impunatoare si in perfecta armonie cu canoanele frumusetii timpului. Leny Caler (care mai juca si roluri de baieti, in travesti, de la Spiridon la «un baiat si jumatate», un fel de «micul lord» sau la «Ultimul mostenitor») iese din tipar".

Fiecare din aceste frumuseti interbelice reprezinta o tendinta diferita, iar celebritatea lor confirma existenta ambelor in Romania.

Anii ’20-’30 reprezinta o intensificare a emanciparii femeilor, dar si intrarea in activitate a primelor doctorite, aviatoare, psihanaliste sau avocate. Tinuta se prelucreaza "functional in anii 1925-1927 pina la tipul garÁonne (ilustrat in acei ani de Greta Garbo), cu silueta ca o scindura, lipsita de buclele, pieptul si talia fina (feminine), si cu fusta pina la genunchi", crede Adina Nanu. Ea precizeaza si ca, pe linga sportul necesar pentru obtinerea unei astfel de siluete, femeile din anii ’20 recurgeau si la alte manevre, mai exact bautul otetului.