Lisabona vine sa completeze anul viitor lista capitalelor europene, ca Berlin, Madrid sau Paris, cu un mare muzeu de arta moderna, gratie colectiei private a lui José Berardo, un bogat om de afaceri portughez. Picasso, Miro, Dali, Francis Bacon, Andy Warhol sau Antoni Tapies, iata numai cativa dintre artistii care figureaza in aceasta colectie cu opere importante (in total 862) care vor forma nucleul colectiei noului muzeu. Acestea sunt opere unice, realizate de mari artisti ai secolului al-XX-lea, care nu au fost prezentate in nicio alta colectie portugheza pana in prezent.

Colectia Berardo cuprinde, de asemenea, creatiile artistilor portughezi contemporani de reputatie internationala, precum Maria Helena Vieira da Silva, Paula Rego si Julio Pomar, ca de altfel si tinere sperante ca Joana Vasconcelos, careia muzeul ii va prezenta o lucrare.

"Colectia Berardo este la nivelul marilor colectii de arta moderna precum cele din muzeul de arta contemporana de la Strasbourg (din estul Frantei) sau din Valencia (estul Spaniei) sau din muzeul 'Regina Sofia>> din Madrid", potrivit lui Jean-François Chougnet, actulul director al "Parc de la Villette" din Paris, care va reveni la directia artistica a muzeului.

Inaugurarea muzeului este prevazuta pentru prima saptamana a lunii iulie, care coincide astfel cu debutul presedintiei portugheze a Uniunii Europene.
Odata cu sfarsitul lunii noiembrie se vor organiza expozitii temporare.

Colectia Berardo se va instala la Centrul Cultural din Belem, o constructie moderna situata in cartierul Belem pe malul fluviului Tage, de unde plecau corabiile marinarilor portughezi in secolul al XVI-lea.
Muzeul Berardo a semnalat saptamana trecuta, intr-o maniera "simbolica", deschiderea muzeului cu expunerea a sase opere realizate de catre sculptori portughezi, selectionate in urma unui concurs.
Colectia in ansamblu a fost estimata la 316 milioane de euro de catre casa britanica de licitatii Christie's, dupa cum a precizat de curand ministrul Culturii, Isabel Pires de Lima. Printre operele acestei colectii figureaza un Picasso, estimat la peste 18 milioane de euro, un Francis Bacon valorand 15 milioane de euro si un Andy Warhol, la 12 milioane de euro, potrivit unui responsabil al Ministerului Culturii din Portugalia.

Guvernul portughez a semnat in plus un protocol de acord cu miliardarul portughez prin care statul are calitatea de cumparator al acestei colectii, pe parcursul urmatorilor zece ani.

"Pentru moment, statul portughez nu poate fi cumparator" , a subliniat totodata ministrul portughez, acest parteneriat public si privat este oarecum unic in Europa.

In cursul anilor urmatori, statul si colectionarul s-au angajat sa investeasca aproape un milion de euro pe an pentru sporirea colectiei. Negocierile intre Ministerul Culturii si colectionarul Berardo au durat mai multe luni.