"Moartea domnului Lazarescu", cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Cristi Puiu, figureaza in topurile filmelor anului, realizate de criticii de la prestigiosul cotidian The New York Times. Filmul romanesc este cel de-al saptelea in lista cu cele mai bune 10 filme ale anului in opinia lui Stephen Holden, dupa "Babel", "Pan's Labyrinth", "Heading South", "The Queen", "Letters from Iwo Jima" si "United 93", se arata pe site-ul nytimes.com.

Criticul rezuma astfel creatia lui Cristi Puiu: "In ultima zi din viata, un pensionar suferind si alcoolic din Bucuresti este trimis de la un spital la altul, in timp ce starea lui se inrautateste, iar el aluneca prin crapaturile unei birocratii medicale indiferente. Al doilea film al regizorului roman, Cristi Puiu, spune o poveste ce s-ar putea intampla oricui, oriunde".

"Moartea domnului Lazarescu" este mentionat si de A.O. Scott in lista sa de filme ale anului, pe pozitia a 11-a. "Din Romania, filmul lui Cristi Puiu - doua ore si jumatate despre agonia unui batran alcoolic - este, intr-un mod straniu si autentic, o pledoarie pentru viata", scrie criticul de la New York Times.

La sfarsitul saptamanii trecute, "Moartea domnului Lazarescu" a iesit in fruntea unui sondaj printre criticii americani efectuat de site-ul indieWIRE. Productia, care a castigat anul trecut premiul sectiunii Un Certain Regard la Cannes, a avut premiera in Statele Unite in aprilie 2006 si a inregistrat incasari de circa 80.000 de dolari, conform indiewire.com.

Pelicula cu Ion Fiscuteanu si Luminita Gheorghiu se numara si printre filmele favorite ale criticilor de la New York Post si Los Angeles Daily News.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.