Pentru cei mai multi oameni de cultura contactati de „Cotidianul“, „dosariada“ se afla in fruntea clasamentului cu scandaluri de pe lista anului 2006.

Scriitorul Gheorghe Craciun constata, la o privire "foarte grava", ca "dosariada n-a lasat neatinse citeva nume de mare vizbilitate culturala si jurnalistica: Sorin Antohi, Carol Sebastian, Cornel Ivanciuc, Mircea Iorgulescu (acesta din urma, potrivit acuzelor lui Bujor Nedelcovici)". Pentru scriitorul Caius Dobrescu, "dosariada" este la fel de "scandaloasa", iar cel mai socant caz i se pare cel al lui Sorin Antohi, despre care a declarat pentru "Cotidianul": "Ca a fost turnator mi se pare un lucru mai putin scandalos decit povestea cu doctoratul, cu atit mai trista cu cit oricum noi, romanii, avem reputatie de gainari peste tot in lume".

O infringere personala si o mare tristete

Faptul ca o personalitate culturala de talia lui Sorin Antohi nu are doctorat, desi sustinea contrariul si coordona doctoranzi, i se pare "un lucru de neinteles" prozatorului iesean Dan Lungu, mai ales ca, "pentru Sorin Antohi, lucrul asta era mai mult un fel de formalitate, pentru ca, asa cum au zis multi, avea o opera care putea justifica zece doctorate, nu unul". Florin Iaru crede ca ceea ce a facut Sorin Antohi este, "in primul rind, o infringere personala, iar, pentru ceilalti, o mare tristete".

Nu vor lipsi surprizele nici in 2007

Gheorghe Craciun este convins ca nici de acum inainte "nu vor lipsi surprizele" in procesul "dosariadei", previziune pe care el o justifica prin faptul ca "alti intelectuali au tinut sa se disculpe din start, desi nedovediti, prinsi in reteaua unor suspiciuni obscure". Previziunea este impartasita si de Caius Dobrescu, acesta fiind incredintat ca "in spatele scandalului se ascund inca multi intelectuali de la noi".

Poeta Nora Iuga marturiseste ca este dezamagita de rezultatele "dosariadei" si este de parere ca "multe lucruri lasa de banuit". De exemplu, poeta crede ca vehementa pe care o opun multe dintre personalitatile de cultura de la noi fata de respectarea unui criteriu de profesionalism si de integritate morala pentru mentinerea in posturi publice a unor oameni din domeniu reprezinta si ea "un lucru foarte grav, o dovada elocventa a unei mentalitati provinciale si primitive".

Caius Dobrescu remarca faptul ca, in procesul "dosariadei", a fost evidenta o anumita forma de discriminare: oamenii de cultura au fost "tratati preferential, li s-au gasit scuze, nuante, explicatii, pe cind pentru ceilalti oameni ai sferei publice nu a existat nici un fel de intelegere". Simptomatica i s-a parut in acest sens reactia lui Gabriel Liiceanu fata de Mona Musca. De o cu totul alta parere decit Dobrescu au fost, la momentul respectiv, scriitorii Alina Mungiu-Pippidi, Andrei Bodiu si Stelian Tanase, disidenta Doina Cornea si ziaristul si disidentul Petre Mihai Bacanu. Cel din urma a fost de parere ca atitudinea lui Gabriel Liiceanu este pe deplin justificata.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.