Romanii care vor sa lucreze in Ungaria trebuie so obtina o recunoastere a gradului de pregatire, dobandita in Romania, fapt care presupune achitarea unei taxe de 15.625 de forinti , a informat Departamentul pentru Munca in Strainatate ( DMS).

Persoanele care vor sa lucreze in Ungaria trebuie sa obtina o recunoastere a gradului de calificare si a nivelului de pregatire. Pentru obtinerea recunoasterea nivelului de pregatire trebuie achitata o taxa de 15.625 de forinti, iar pentru recunoasterea gradului de calificare profesionala, taxa este de 46.875 de forinti. De asemenea, mai trebuie platita o taxa de 62.500 de forinti.

Romanii care vor sa isi echivaleze diplomele si pregatirea profesionala in Ungaria trebuie sa depuna o serie de acte la Centrul de Echivalare si Documentare Ungar. Centrul de Echivalare si Documentare Ungar recunoaste nivelul de calificare in 60 de zile, iar nivelul de pregatire in 90 de zile. Potrivit DMS, intarzierile nu pot sa depaseasca mai mult de 30 de zile. in Ungaria se face diferenta intre recunoasterea nivelului de calificare si recunoasterea gradului de pregatire profesionala.

Persoanele care vor sa isi echivaleze diplomele si calificarile trebuie sa depuna un dosar, care trebuie sa cuprinda copia legalizata a diplomei originale, copie legalizata a carnetului de student, copia diplomei de baza, in cazul persoanelor care au absolvit studii postuniversitare, chitanta, care atesta plata taxei de administrare si copia actelor de identitate si de domiciliu.

Astfel, pentru obtinerea recunoasterii nivelului de calficare, romanii trebuie sa prezinte copia legalizata a diplomei originale, copie legalizata a carnetului de student sau a adeverintei de la institutia de invatamant care a eliberat diploma. Adeverinta trebuie sa cuprinda informatii despre durata studiilor, materiile studiate, examenele date.

Potrivit DSM, persoanele care au absolvit cursuri postuniversitare trebuie sa prezinte si diploma de baza, tradusa si legalizata.

Persoanele care doresc sa obtina, concomitent, recunoasterea nivelului de pregatire profesionala si a gradului de pregatire profesionala, aceasta trebuie sa anexeze cinci copii ale diplomei, traduse si legalizate.

Potrivit DMS, pentru traducerea actelor, persoanele interesate pot apela la birourile teritoriale ale Biroului National de Traducere si Legalizari ale Traducerilor din Ungaria, la reprezentantele externe ale Republicii Ungare sau la birourile notariale unguresti acreditate.

Potrivit DSM, nivelul de calificare poate fi recunoscut daca in sistemul de invatamant din Ungaria exista o pregatire comparabila cu aceea care trebuie recunoscuta.

Pentru recunoasterea gradului de calificare profeionala, persoanele care vor sa munceasca in Ungaria trebuie sa depuna un dosar. Acesta trebuie sa contina cate cinci copii ale diplomei in original si traduse, precum si cinci copiii traduse si legalizate ale carnetului de student. De asemenea, dosarul trebuie sa contina curriculum vitae in sase exemplare. in cazul persoanelor care au absolvit colegii si universitati de medicina care prezinta diplome care nu contin date despre sustinerea examenului de licenta, trebuie sa ataseze o adeverinta sau o copie a lucrarii de diploma (in cinci exemplare).

Potrivit DMS diplomele medicilor, farmacistilor si ale asistentilor medicali trebuie recunoscute de Oficiul de Recunoastere si de Administratie a Ministerului Sanatatii, in termen de 120 de zile. Oficiul poate sa ii oblige pe candidati sa urmeze diferite stagii de pregatire sau sustinerea unui examen pentru completarea studiilor.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.