Regizorul Sergiu Nicolaescu a obtinut de la Consiliul National al Cinematografiei 1,8 milioane RON, adica aproape 600.000 de euro, pentru a-si finanta viitorul proiect cinematografic, intitulat provizoriu "Supravietuitorul", dar redenumit acum de catre regizor "Comisarul Moldovan si ruleta ruseasca".

Scenariul cistigator, semnat de Sergiu Nicolaescu si de Adina Mutar, este o continuare la seria de filme din anii ’70-’80, avindu-l drept erou principal pe comisarul Moldovan. In acest ultim episod, actiunea nu se mai petrece in anii ’40, ci in 1973, iar rolul unui comisar Moldovan ceva mai virstnic va fi jucat, evident, tot de Sergiu Nicolaescu.

La concursul organizat de CNC, proiectul lui Nicolaescu a primit cea mai mare nota, adica 74,25 puncte din 100 posibile, si se bucura si de cea mai consistenta finantare. Urmatorii clasati de juriul de la CNC pentru filme de fictiune sint Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Cristian Mungiu, Serban Marinescu, Tudor Giurgiu, Adrian Popovici, Alexa Visarion, Marius Barna, Ioan Ionescu, Radu Nicoara, Catalin Saizescu, Napoleon Helmis si Alexandru Maftei.

La o alta sectiune, cea pentru Film documentar, tot Sergiu Nicolaescu a obtinut cel mai mare numar de puncte, 63,95 din 100 posibile, cu un proiect despre regele Carol I, pentru care va primi 195.000 RON, adica 65.000 de euro.

Campion la dublu

Criticului de film Andrei Gorzo i se pare "mai mult decit dubios" faptul ca Nicolaescu a iesit pe primul loc la doua sectiuni. "Nu am citit scenariul, dar pe baza filmelor lui din ultimul timp, pe care le cunosc, nu-mi pot face vreo iluzie in privinta calitatii proiectelor. Ori s-a intimplat un miracol si a venit anul asta cu un proiect genial, ori e vorba, ca in atitia alti ani, despre iresponsabilitatea sau necinstea unor membri ai juriului", declara el.