Daca iei la puricat filmele in care apare Craciunul, cele mai bune si chiar cele mai profitabile sint acelea care folosesc sarbatorile drept pretext.

Chiar daca nu domina topurile de incasari, peliculele imbibate de spiritul sarbatorilor se lanseaza regulat in mijlocul sezonului. Exista si un curent, mai putin consistent, care demonizeaza Mosul. Si totusi, critica si publicul marseaza la productii cinematografice in care Craciunul e episodic.

Craciunul schioapata in box-office

La ora actuala, lungmetrajele care speculeaza spiritul sarbatorilor nu stau pe roze in box-office. "Craciun cu scintei" ocupa locul patru la incasari, acumulind weekend-ul trecut 29.577 de lei si 2.088 de spectatori, potrivit agentiei Champions. Chiar mai rau o duce "Povestea nativitatii", ea adunind, in acelasi interval de timp, 7.971 de lei si 504 spectatori. In plus, primul film de sezon a fost si facut praf de critica, aceasta desfiintindu-l tocmai pentru ca e firesc sa ii ceri unei astfel de pelicule "ca parintii s-o poata urmari alaturi de copii, nu sa se gindeasca la cel mai rapid mod de a parasi sala de cinema", presupune "Chicago Tribune". Nici "Povestea nativitatii" nu e tocmai pe placul criticilor, "The Observer" considerind ca "scenariul e la fel de plat ca piinea nedospita".

Anti-Mos prin fiori

Cheful de a submina spiritul Craciunului e extrem de vizibil in filmele de groaza care il au drept subiect. Exista deja o serie de cinci pelicule, grupate sub titlul "Silent Night, Deadly Night", inceputa in 1984 si terminata in 1992, Mickey Rooney jucind in ultima "portie" de spaima.

Posterul primului lungmetraj, aratind un Mos Craciun care are dificultati sa isi transporte toporul prin horn si avind drept slogan "Ati scapat de Halloween, acum incercati sa supravietuiti Craciunului", indica subtil apartenenta peliculei la genul horror. Apetitul pentru astfel de pelicule "de sarbatori" e departe de a fi satisfacut, daca e sa analizam cazul lui "Black Christmas". Varianta originala, din 1974, se ocupa de soarta unei asociatii studentesti exclusiv feminine, ale carei membre erau anihilate de un criminal in serie in timpul vacantei de Craciun. Spectatorii din 2006 s-au ales cu un remake al acestui horror.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.