Trupe rock ca The Doors sau Grateful Dead si artisti precum cantareata de opera Maria Callas sau interpreta de folk Joan Baez vor primi premii Grammy pentru intreaga activitate in muzica, la ceremonia anuala de decernare ce va avea loc pe 11 februarie 2007, la Los Angeles, potrivit Reuters. Printre cei care vor primi Grammy-uri onorifice se numara si saxofonistul Ornette Coleman, artistii de muzica soul Booker T. & the MG’s si cantaretul de muzica country Bob Wills.

Ceremonia de decernare a premiilor pentru intreaga activitate va avea loc inaintea evenimentului propriu-zis de la Los Angeles. Distinctiile onorifice sunt acordate de organizatori, in general, celor care, desi au avut performante deosebite in muzica, nu au reusit sa castige, in anii de glorie, prea multe premii. Singurii care au castigat un Grammy, dintre cei ce vor fi premiati in 2007, au fost Booker T. & the MG’s, in 1995.

Chitaristul grupului, Steve Cropper, a mai primit un premiu in 1969, pentru ca a scris melodia "(Sittin’ on) The Dock of the Bay" a lui Otis Redding. Ornette Coleman, care are 76 de ani, a primit prima nominalizare la Grammy din cariera sa, pentru primul album scos dupa o pauza de 10 ani. Joan Baez a primit sase nominalizari, dar nici un trofeu de-a lungul timpului. Unele dintre premii vin, insa, prea tarziu. Solistul The Doors, Jim Morrison, a murit in 1971, Wills si bateristul de la Booker T & the MG’s, Al Jackson, in 1975, Maria Callas, in 1977, iar Jerry Garcia de la The Grateful Dead a murit in 1995.

Cantareata R&B Mary J. Blige a primit cele mai multe nominalizari la premiile Grammy, pentru opt categorii, printre care Record of the Year sau Song of the Year. Trupa rock Red Hot Chili Peppers a fost nominalizata la sase categorii, printre care si Cel mai bun album al anului, iar James Blunt, grupul country Dixie Chicks, cantaretul pop John Mayer, Prince, producatorul Rick Rubin si Will.I. Am de la Black Eyed Peas au cinci nominalizari, fiecare. Cate patru nominalizari au Beyoncé, Gnarls Barkley sau Justin Timberlake. Gala premiilor Grammy, considerate cele mai importante distinctii ale industriei muzicale americane, va fi gazduita de Staples Center din Los Angeles, pe 11 februarie.