Descoperit de curand si autentificat de catre specialisti ca apartinand marelui maestru al Renasterii, pictorului italian Tiziano Vecellio, supranumit Titian (1485?- 1576), tabloul "Portret de femeie" a fost adjudecat, marti, in cadrul licitatiilor de la Madrid pentru 360.000 de euro. La sfarsitul lunii noiembrie, Maribel Casillas, directoarea casei de licitatii Segre, unde a fost pusa in vanzare pictura, se felicita, in timpul unei conferinte de prezentare a tabloului, ca aceasta vanzare este una din cele mai importante si consecvente realizate vreodata in Spania. Panza a fost vanduta la pretul de evaluare de 360.000 de euro, iar identitatea cumparatorului nu a fost dezvaluita, potrivit site-ului casei amintite.

Proprietarii tabloului nu au stiut ca aceasta piesa din colectia lor privata era un Titian pana cand au decis, in luna martie a acestui an, sa-i faca expertiza.
Povestea lucrarii abunda in episoade "colorate", care pot sau nu sa fie puse la indoiala. Se spune ca, la origine, tabloul "a apartinut unei nobile familii franceze, legata de familia regala, probabil Printii de Conde, asa cum pare sa ateste semnatura ' +Etienne, seful trezoreriei regale +, insotita de trei flori de crin (insemnul regal, n.r.) pe spatele tabloului>>", preciza, pentru jurnalisti, la sfarsitul lui noiembrie, Alonso Moral, directorul departamentului de pictura veche de la Segre. Panza a ajuns apoi in Spania. Ea a fost achizitionata de o familie din aristocratia andaluza, pana cand a fost cumparata de catre actualii proprietari, in 1985.

Tabloul reprezinta o femeie a carei infatisare te lasa sa-i intuiesti rangul social caruia ii apartine: imbracamintea luxoasa, bijuteriile si coafura tradeaza originea ei nobila, comenta expertul casei Segre, precizand ca identitatea acestei femei ramane necunoscuta. Potrivit parerii specialistilor, tabloul a fost pictat probabil in 1549-1550, la apogeul carierei artistice a pictorului venetian.

Expertii au ajuns la aceasta concluzie plecand de la studiul aprofundat al celorlalte opere ale artistului, precum portretul imparatesei Isabela a Portugaliei (1548), expus la muzeul madrilen din Prado, foarte asemanator cu acesta.

Autor al mai multor lucrari cu subiecte religioase si mitologice, Titian a excelat mai ales in arta portretului. El a infatisat personalitatea modelelor sale pornind de la expresiile lor. Titian a portretizat pe cei mai puternici oameni ai epocii, din Italia si Europa, printre care Carol Quintul si Papa Paul al III lea.

"Portret de femeie" vandut la Segre este cu atat mai rar, cu cat portretele feminine constituie o mica parte din operele maestrului. Din cele 117 portrete pe care le-a realizat, numai 15 reprezinta femei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.