Romanii aflati in cautarea unui loc de munca peste hotare vor putea alege, dupa 1 ianuarie 2007, una dintre cele 61 de meserii disponibile pe piata fortei de munca din Franta. Potrivit deciziei autoritatilor franceze, accesul cetatenilor romani la locurile de munca din aceasta tara se va realiza in aceleasi conditii in care se realizeaza, din 1 mai 2006, accesul cetatenilor din statele UE 8, care au aderat la Uniunea Europeana in 2004.

Astfel, lista care va fi deschisa si romanilor, o data cu integrarea in structurile europene cuprinde 61 de meserii, care apartin de unul dintre urmatoarele domenii: constructii, domeniul hotelier (restaurante), agricultura si industrie (uzine). Pentru fiecare dintre aceste meserii, se pastreaza obligativitatea lucratorului de a obtine, in prealabil, o autorizatie de munca. Seful Departamentului pentru Munca in Strainatate (DNS), Daniela Nicoleta Andreescu, apreciaza ca decizia Frantei de a permite accesul romanilor in aceleasi conditii ca si pentru cetatenii statelor care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, poate fi interpretata ca o masura de flexibilizare a accesului lucratorilor romani pe piata fortei de munca franceze.

Reprezentanta DNS mai considera ca aceasta decizie poate fi, de asemenea, interpretata si ca un tratament preferential aplicat romanilor, fata de cel aplicat cetatenilor statelor intrate in UE in urma cu doi ani care au putut beneficia de tratament numai de la 1 mai 2006, dupa evaluarea primei etape de masuri tranzitorii. Oricare este meseria pentru care se opteaza, conditiile prevazute de legislatie raman aplicabile, si sunt verificate de catre directiile provinciale (locale) de munca, ocupare si formare profesionala, in special cele privind egalitatea de tratament (salariul, cazarea, etc) si cele de legislatie sociala, iar in ceea ce priveste procedura detasarii lucratorilor romani in Franta, formularul cel mai important care trebuie sa le parvina acestora, inainte de detasare, este E 101.

Potrivit Danielei Andreescu, autoritatile franceze nu au comunicat un numar maxim al cetatenilor romani care vor fi admisi pe piata muncii din Franta, pe cele 61 de meserii disponibile, insa acestia se vor alatura numarului maxim de 300 de stagiari, prevazut in Acordul dintre Romania si Franta privind schimbul de stagiari, ce se deruleaza de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca. Amintim ca domeniile in care stagiarii pot obtine contracte de munca in Franta sunt: medical si social, agricol si mestesugaresc; industrial, comercial si liberal.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.