Un sondaj Gallup avertizeaza ca, in 2007, vor pleca masiv in strainatate tinerii calificati
Aproape 12% din romani vor pleca sa munceasca in strainatate, in anul 2007, arata un studiu sociologic, publicat ieri de Fundatia pentru o Societate Deschisa. Cei mai multi dintre emigranti vor fi absolventi de liceu si scoli profesionale. "Consecinta directa a migratiei va fi lipsa fortei de munca profesioniste si imbatranirea populatiei din comunitatile de unde se pleaca masiv", spune sociologul Dumitru Sandu, unul dintre autorii cercetarii.

In prezent, mai mult de o treime din gospodariile din Romania, adica aproximativ 2,5 milioane, au avut cel putin un membru care a lucrat afara dupa 1989. Cea mai mare rata a migratiei a avut loc intre 2002-2006. 50% din romanii emigranti au plecat in Italia, iar 25%, in Spania. Sociologii sustin ca regiunile istorice din care au plecat cei mai multi romani pentru munca temporara sunt Moldova, Muntenia si Oltenia. "Moldova este principalul rezervor de migratie in Occident, asa cum in secolul trecut a fost rezervorul de migratie in Ardeal si Muntenia", a adaugat prof. Dumitru Sandu. Banatenii si transilvanenii au plecat mai mult cu viza de turism si au ramas ulterior la munca.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.