Maestrul Radu Beligan a fost omagiat, ieri, la Teatrul National din Bucuresti (TNB) cu prilejul implinirii onorabilei varste de 88 de ani

La evenimentul organizat de conducerea TNB au fost invitati colegi din teatru, actori alaturi de care Radu Beligan a jucat sau mai joaca in spectacolele acestei insemnate scene. Carmen Stanescu si Damian Crasmaru, Mihai Fotino, Sanda Toma, Marin Moraru, Gheorghe Dinica, Simona Bondoc, Ileana Stana Ionescu, Ilinca Tomoroveanu, dar si Horea Popescu au venit sa-i ureze "la multi ani" maestrului Beligan.

Radu Beligan, aflat intr-o forma de invidiat, a marturisit ca isi propusese ca in dimineata acestei zile sa plece de unul singur la Paris, sa-si sarbatoreasca ziua de nastere acolo, dar cand a aflat ca Ion Caramitru organizeaza acest moment aniversar in cinstea sa a renuntat la orasul luminilor si a venit aici.

Maestrul a dorit sa spuna celor de fata ca intre el si Ion Caramitru parea sa existe o neintelegere, "ceea ce nu este adevarat".

"Poate ne-a indepartat faptul ca eram in teatre diferite, iar intre teatre se intampla o competitie, o raca, care se rasfrange uneori asupra actorilor", a afirmat maestrul Beligan, care a adaugat ca este regretabil acest lucru si de aceea vrea sa recupereze "in scurt timp prietenia lui Pino Caramitru".

Radu Beligan a enumerat eforturile sale si ale lui Caramitru in dezvoltarea teatrului romanesc. "Suntem doi oameni talentati, cultivati, vorbim cateva limbi straine. Am facut si facem multe in teatrul romanesc si pentru teatrul romanesc - si in tara si in afara. Toate acestea ne fac sa fim prieteni" - a declarat Radu Beligan.

Totodata, maestrul a spus ca o sa fie bine, ca el este optimist, invocand "teoria" sa: "Tot ce faci in viata trebuie sa faci cu dragoste".

La aceasta intalnire de suflet de la TNB s-au spus glume din activitatea teatrala a monstrilor sacri pe care i-a avut si ii are Romania.
Radu Beligan s-a nascut intr-un sat din apropierea orasului Roman, judetul Bacau.

Pe o scena profesionista a urcat prima data in urma cu 68 de ani, la "Liedertafel-Alhambra-Regina Maria", unde si-a facut debutul in spectacolul "Crima si pedeapsa", dupa Dostoievski.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.