Evenimentele organizate la Bucuresti pentru comemorarea a 20 de ani de la moartea lui Tarkovski, la care publicul va avea intrarea libera, sunt prilejuite de prezenta in Romania a scriitoarei Marina Tarkovskaia, sora regizorului, si a sotului ei, Aleksandr Gordon, de asemenea regizor, fost coleg de facultate cu Andrei Tarkovski. Pelicula "Ucigasii" ("Ubiitsy", 1958) si documentarul despre viata lui Tarkovski "O zi cu Andrei Arsenievich" vor fi proiectate duminica, la UNAgaleria, de la ora 17.00.

Apoi va fi prezentata cartea "De vorba cu Marina Tarkovskaia, sora regizorului Andrei Tarkovski", de Elena Dulgheru, aparuta in 2004 la editura Arca Invierii. Seara se va incheia cu masa rotunda "Tarkovski astazi", moderata de Elena Dulgheru. Luni, la Seminarul Teologic Bucuresti, scriitoarea Marina Tarkovskaia si regizorul Aleksandr Gordon vor participa la o intalnire cu publicul, de la ora 10.00. "Tarkovski inedit" va cuprinde proiectie de filme inedite, lansare de carte si masa rotunda.

La Muzeul Taranului Roman, programul dedicat regizorului rus se va intinde pe durata zilei de 22 decembrie si va incepe la ora 17.00 cu vizionarea unui film studentesc inedit (Azi nu avem permisie - 1958) realizat de Andrei Tarkovski si Aleksandr Gordon si a unui film documentar despre Andrei Tarkovski. Participantii vor putea participa apoi la lansarea cartii "De vorba cu Marina Tarkovskaia", de criticul de film Elena Dulgheru (Editura "Arca Invierii", 2004). Prezentarea cartii va fi facuta de autoare si Carmen Bragaru (care a tradus cateva fragmente din cartea Marinei Tarkovskaia).

Andrei Tarkovski a jucat un rol pivotal in dezvoltarea cinematografiei moderne prin viziunea sa poetica si studiul asupra timpului in film (dezvoltat teoretic in cartea sa, Sculpting in Time). Nascandu-se si profesand intr-un regim opresiv, Tarkovski s-a confruntat cu numeroase piedici de-a lungul carierei sale (care de altfel se limiteaza la 7 filme si cateva scurt-metraje - in 27 de ani). Cu toate ca Tarkovski nu-si recunoaste intentia, cateva din filmele sale - Andrei Rubliov, Oglinda (film), Calauza - contin idei privite cu ostilitate de Uniunea Sovietica.