Partititurile celor peste 600 de lucrari ale lui Wolfgang Amadeus Mozart sunt disponibile gratuit pe internet, de luni, intr-un program initiat de International Mozart Fundation din Salzburg, cu ocazia aniversarii a 250 de ani de la nasterea compozitorului, potrivit Reuters.

Pe site-ul http://dme.mozarteum.at au fost postate aproximativ 24.000 de pagini de muzica.

"Am inregistrat 45.000 de accesari in primele doua ore de functionare a paginii web. Nu ne asteptam la asa ceva", a spus Ulrich Leisinger, directorul programului.

Lucrarile disponibile pe internet reprezinta o versiune digitala a volumului "New Mozart Edition", o antologie a lucrarilor lui Mozart, publicata de editura germana Barenreiter. Drepturile de transpunere in format digizat au costat 400.000 de dolari, iar suma a fost platita de Packard Humanities Institute din Los Altos, California, potrivit Reuters.

Wolfgang Amadeus Mozart s-a nascut pe 27 ianuarie 1756, la Salzburg. La varsta de cinci ani, inainte de a sti sa scrie, Wolfgang compune cateva piese pentru pian. in 1762 pleaca cu tatal sau intr-un turneu prin Europa care va dura noua ani. La 16 ani, reintors la Salzburg, este angajat ca maestru de concert (Konzertmeister), functie in care va ramane sase ani. Dupa doua tentative nereusite de angajare la München si la Mannheim, se hotaraste sa incerce la Paris, unde compozitiile sale incep sa fie apreciate. Greutatile materiale il constrang sa paraseasca Parisul si, in 1779, se intoarce la Salzburg unde inregistreaza un mare succes cu opera "Idomenea". in 1781 pleaca la Viena, in acea epoca, capitala mondiala a muzicii. Aici, primul mare succes il are cu opera "Rapirea din serai".