O creveta care traieste la 407 grade Celsius, un crab blanos si o creatura monocelulara vizibila cu ochiul liber sint doar citeva dintre descoperirile recensamintului marin din 2006.

2.000 de cercetAtori din 80 de tari si 19 expeditii oceanice in 128 de situri diferite efectuate in anul curent. Asa arata bilantul proiectului inceput cu sase ani in urma, care isi propune ca pina in 2010 sa stie tot ce misca in mediul marin si oceanic.

Una calda, una rece

Departe de tarm, in Atlanticul ecuatorial, cercetatorii au descoperit la o adincime de trei kilometri o comunitate formata din crevete, midii si scoici. Pe de o parte, traiesc inconjurate de un lichid a carui temperatura e aproape de cea a inghetului. Pe de alta, din cauza fluidelor emanate printr-o fisura a scoartei, comunitatea trebuie sa supravietuiasca la 407 grade Celsius, plus sa reziste la marea concentratie de metale grele prezenta in aceste fluide.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.