Angajatii din sistemul sanitar, cei din transporturile publice, ospatarii, barmanii, bucatarii, comerciantii, farmacistele, telefonistele, politistii, pompierii sau jandarmii vor petrece Craciunul si Revelionul la munca.

Pentru ei, zilele despre care vorbim sunt zile in care merg la serviciu ca de obicei, fara a tine cont de faptul ca in familia lor se sarbatoreste. E drept ca, in majoritatea cazurilor, castigurile financiare sunt insemnate.
Pregatirile pentru zilele de sarbatoare sunt in toi. Oamenii alearga prin magazine in cautarea celui mai potrivit cadou pentru cei dragi, cei cu dare de mana isi pregatesc deja bagajele pentru miniconcediile la munte sau in strainatate, doamnele se agita pentru a-si gasi cea mai potrivita tinuta pentru noaptea dintre ani. Asta pentru ca majoritatea salariatilor din tara noastra se vor bucura de cateva zile libere de Sarbatori. Exista insa destui care se gandesc la zilele de 25 si 31 decembrie ca la niste zile obisnuite de lucru.

Se castiga cat intr-un an

Ospatarii, barmanii, bucatarii nu prea au Craciun sau Revelion. An de an, ei isi petrec sarbatorile la locul de munca. Si nu le pare rau, mai ales ca in aceste zile petrecaretii sunt mai dispusi sa arunce cu banii in stranga si in dreapta. Daca peste an restaurantele, barurile sau cluburile au clienti mai multi sau mai putini, in zilele de Craciun si in noaptea dintre ani lumea vine buluc si se distreaza fara a se uita la bani. Ospatarii spun ca merita sa se sacrifice si sa renunte la petrecerile de acasa pentru castigurile din aceasta perioada a anului. Pentru ei, este cea mai profitabila perioada, cand aduna in doua zile, din bacsis, cat intr-un an intreg. Ei nu raman insa fara petreceri de Craciun si Revelion. Intr-una din zilele lunii ianuarie, ospatarii, barmanii si bucatarii chefuiesc cum doar ei stiu sa o faca. Daca tot anul ii servesc pe altii, la petrecerea lor asteapta sa fie serviti. De obicei, aceasta sarcina le revine ucenicilor care se pregatesc sa imbratiseze aceasta cariera.

Munca pe salariu minim

Nici comerciantii nu au zile libere de Craciun sau Revelion. Speranta unor vanzari cat mai mari ii determina pe patroni sa tina deschise cat mai mult magazinele. Daca ospatarii lucreaza noaptea, angajatii din comert stau la serviciu pe 25 decembrie pana aproape de miezul noptii, iar pe 31 tot la fel. Si in prima zi a anului exista magazine deschise. In aceasta categorie intra in special buticurile care vand produse de panificatie sau bauturi si hipermarketurile. Salariatii nu sunt prea incantati de faptul ca trebuie sa-si sacrifice timpul pe care l-ar putea petrece in alt mod, dar sustin ca nu au ce face avand in vedere ca lucreaza la patron, iar acesta nu este dispus sa piarda vanzarile grase din aceste zile.

Multi dintre oamenii care lucreaza in comert sunt platiti cu salariul minim pe economie, iar pentru orele suplimentare nu primesc mai nimic. Desi in Codul Muncii scrie clar ca munca in zi de sarbatoare legala se plateste dublu, vanzatorii nu prea se bucura de acest avantaj. Singura lor bucurie ramane castigul lasat de clientul grabit sa-si termine cumparaturile, care nu mai asteapta restul.

Sarbatori in spital

O alta categorie profesionala care nu are Craciun, Revelion sau Paste este cea a cadrelor medicale. Lucratorii din sistemul sanitar muncesc la foc continuu, mai ales ca in aceste zile ale anului se suplimenteaza numarul personalului la liniile de garda. Medicii si asistentele medicale de la urgenta nu au timp sa se plictiseasca, din cauza faptului ca la sfarsit de an se mareste, chiar se dubleaza numarul pacientilor. Nici angajatii ambulantelor nu au odihna, pentru ei Craciunul si Revelionul insemnand mai multe curse prin oras, cauzate de numarul ridicat de solicitari.

Acum nu trebuie sa va ganditi ca toti medicii si toate asistentele lucreaza in fiecare an in aceste zile. Surse din cadrul sistemului sanitar ne-au declarat ca, de fapt, se fac ture, ca se stabileste inca de la inceputul lunii decembrie cine lucreaza de Craciun si cine de Revelion. Un cadru medical care a lucrat pe 25 decembrie va fi scutit sa mai lucreze pe 31 decembrie. Oamenii spun insa ca nu le pare rau de faptul ca muncesc, mai ales ca atunci cand au ales aceasta profesie au fost constienti de sacrificiile pe care le presupune. In plus, ei spun ca au doua familii, una acasa si una la locul de munca. Pentru sacrificiul facut ei au si un castig financiar, avand in vedere ca plata este dubla fata de o zi obisnuita de lucru.

La fel ca magazinele de alimente sau bauturi, si farmaciile au program prelungit, fiind deschise pentru cateva ore si de Craciun, si de Revelion.

Oameni mereu pe drumuri

Angajatii din transporturile publice vor fi si ei la munca de Craciun si Revelion. Lucratorii de la CFR Calatori si CFR Marfa nu au, practic, Sarbatori. Ei lucreaza, fie ca e sambata, fie ca e duminica, Paste, Craciun sau Revelion. Avand in vedere ca este un sistem in care se munceste in ture, totul depinde de norocul fiecaruia. In contractul colectiv pe ramura s-a negociat ca plata pentru aceste zile sa fie dubla. In ceea ce-i priveste pe angajatii din transportul public local, nici acestia nu au un regim diferit. Ei stau la dispozitia calatorilor in fiecare dintre aceste zile.

Echipe de permanenta in regiile locale

Regiile locale de termoficare sau cele de apa si canal sunt obligate ca, in zilele de sarbatoare, sa aiba echipe care asigura permanenta la locul de munca. Acest lucru este stipulat chiar in contractul colectiv de munca, prin care se reglementeaza si plata pentru aceasta perioada. Si in acest domeniu se merge pe ideea ca angajatul care vine la serviciu de Craciun sa aiba liber de Anul Nou si invers. Chiar inainte de a i se face formele de angajare, cel care doreste sa lucreze intr-un astfel de sector este informat de obligativitatea de a se prezenta la locul de munca atunci cand este convocat.

Politistii, pompierii si jandarmii, la datorie

La datorie vor fi si politistii, jandarmii sau pompierii.Mai ales in aceste zile vigilenta lor trebuie sa fie crescuta deoarece exista oricand pericolul unor evenimente nedorite. Daca politistii si jandarmii isi petrec Sarbatorile patruland pe strazi, pompierii stau in unitate sperand ca nimic grav sa nu se intample. Pentru ei e un lucru obisnuit sa fie la munca.

Revelion la telefon

O categorie aparte este cea a telefonistelor. Fie ca lucreaza la birourile de informatii din gari, fie ca lucreaza la informatii telefoane, si aceste angajate sunt la datorie de Craciun si Revelion. Lucrand in ture, telefonistele sunt obisnuite sa vina la lucru indiferent de zi. Nici lucratorii din turism nu au Sarbatori. Angajatii din sector au program plin in aceasta perioada a anului. Acum hotelurile, pensiunile sunt pline, iar agentiile de turism inregistreaza cele mai multe solicitari.

Religia in date statistice

Conform Institutului National de Statistica, la 1 ianuarie 2006, populatia Romaniei era de 21,6 milioane de locuitori. Potrivit datelor recensamantului populatiei din 2002, 99,8% din populatia tarii si-a declarat apartenenta la o religie, diferenta de 0,2% reprezentand-o persoanele fara religie, atei si cei cu religie nedeclarata. Religia ortodoxa este preponderenta (18,8 milioane de credinciosi, adica 86,8%). Este urmata de cea romano-catolica (1,02 milioane persoane - 4,7%) si de cea reformata (701.000 persoane - 3,2%). Ca o noutate, se poate mentiona si aparitia unor religii neoprotestante, ca penticostali (1,5%), baptisti (0,6%), adventisti de ziua a saptea (0,4%). Potrivit datelor statistice, 1-2% din populatie va petrece Nasterea Domnului sau Revelionul la slujba.

Care sunt sarbatorile legale

In afara de concediul de odihna, angajatul mai are dreptul si la zile libere de sarbatorile legale care, conform Codului Muncii, sunt urmatoarele:

- 1, 2 ianuarie
- prima si a doua zi de Paste
- 1 mai
- 1 decembrie
- prima si a doua zi de Craciun
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase, pentru persoanele apartinand acestora.

Prevederile Codului Muncii

Orele muncite in timpul sarbatorilor legale intra in categoria muncii suplimentare. Articolul 137 din Codul Muncii, privind compensarea muncii in zilele de sarbatoare, stipuleaza ca salariatilor care lucreaza in aceste zile trebuie sa li se acorde compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care nu li se acorda zile libere, angajatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de suta la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. De cele mai multe ori, plata orelor lucrate in zi de sarbatoare este prevazuta si in contractul colectiv de munca pe ramura.

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana FinaciaraTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.