In urma cu 13 ani, intr-o seara tarzie de 12 decembrie, poetul Nichita Stanescu se intorcea cu trenul de la Drobeta Turnu Severin cu sotia sa Dora si cu tinerii casatoriti la a caror nunta fusese si recitase minute in sir din poeziile sale si ale altor poeti preferati. Pe la miezul noptii durerile din zona ficatului devenisera ingrozitoare si a fost dus cu salvarea la Spitalul de Urgenta din Capitala, unde crizele au devenit extrem de violente, insuportabile.

Poetul se stinge din viata in aceeasi noapte, la orele doua si zece minute. In acelasi an, la 31 martie, Nichita implinise 50 de ani, si ziua lui se transformase aproape intr-o sarbatoare nationala in lumea artei si a literaturii. Poeziile sale continuau sa fie traduse peste hotare. In acel an nefast, 1983, i-a aparut un nou volum in Iugoslavia, participand chiar la lansare. Atunci a avut prima criza foarte grava, necesitand interventia medicilor.

In semn de omagiu, Muzeul Literaturii Romane si criticul literar Alexandru Condeescu, directorul institutiei, au adus in librarii ultimul volum de versuri din integrala dedicata marelui poet.
Asa ca, aseara, in ciuda dificultatilor financiare, a fost lansat un nou volum, al cincilea, din opera integrala "Nichita Stanescu", care incheie, practic, intreaga opera poetica, urmand ca in urmatoarele sa publice proza, corespondenta etc.

La Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti, prietenii lui Nichita au fost intampinati de Alex. Stefanescu, Sorin Dumitrescu, Florin Zamfirescu. Volumul cuprinde toate poemele poetului Nichita Stanescu din ultimii doi ani de viata tiparite pana acum in periodice, in antologii si in volume, dar si unele inedite. Criteriul este cronologic asezand fiecare poem la locul sau in creatia stanesciana, dupa timpul real al compunerii lui, de-a lungul vietii autorului, declara ingrijitorul editiei. De remarcat conditiile grafice deosebite ale volumului. La lansare ansamblul baroc "Transilvania" a sustinut un concert, avand-o ca invitata pe Mihaela Maxim.

Tot in amintirea poetului, Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta organizeaza o expozitie intitulata "Manuscrisele Nichita Stanescu - daruite de prietenii sai sarbi".

Academicianul Eugen Simion ne-a dat mai multe amanunte despre evenimentul care va avea loc maine, 13 decembrie, ora 12, la Galeriile Fundatiei: "Este vorba de 300 de pagini de manuscris cu poeme scrise de Nichita Stanescu in Serbia. Adam Puslovic le-a adunat si mi le-a daruit mie iar eu, fireste, le-am daruit Academiei Romane. Cunoscutul artist Mircia Dumitrescu a pregatit o expozitie cu totul deosebita, inedita chiar. Cu aceasta ocazie vom deschide oficial Galeriile Fundatiei. Adam Puslovic va fi si el prezent la eveniment. Multe dintre poemele din manuscrise au fost publicate. In memoria lui Nichita Stanescu se va desfasura si o ceremonie. Pentru ca, sa nu uitam, acum 23 de ani in 13 decembrie, Nichita Stanescu s-a stins din viata. Dar se mai intampla un eveniment: lansarea celui de-al cincilea volum al Dictionarului General al Literaturii Romane. In volumul V sunt cuprinse literele P, Q si R".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.