Conservantii previn deteriorarea alimentelor si, in acelasi timp, protejeaza gustul acestora. In afara cazului in care cultivam diverse legume si fructe in gradina proprie, este aproape imposibil sa consumam mancaruri fara conservanti in timpul procesului de fabricatie a produsului alimentar.

Producatorii adauga conservanti in special pentru a preveni deteriorarea produselor alimentare pe timpul transportului sau al depozitarii. Conservantii sunt folositi fie ca antimicrobieni, fie ca antioxidanti. Antimicrobienii previn dezvoltarea mucegaiurilor, a drojdiilor sau a bacteriilor. Antioxidantii impiedica reactia care apare din combinarea mancarurilor cu oxigenul in prezenta luminii, a caldurii sau a anumitor metale, impiedicand rancezirea sau innegrirea alimentelor, ca si aparitia unor pete.

Conservanti benefici pentru inima

Exista noutati conform carora unii conservanti pot contribui la declinul bolilor cardiovasculare. Astfel, aspirina reduce abilitatea sangelui de a se coagula, iar o aspirina pe zi este recomandata in reducerea riscului de infarct si a bolilor cardiovasculare. Multe alimente sunt in mod natural bogate in salicilati - portocalele, zmeura si rosiile proaspete. Acestia au inceput sa fie folositi drept conservanti in producerea diverselor alimente, in special dupa al doilea razboi mondial.

Compozitia chimica a alimentelor

Alimentele cu continut ridicat de proteine sunt mai greu de conservat cu antiseptice care elibereaza clor sau oxigen. Conservantii care contin sulfati sunt interzisi a fi folositi la carne, pentru ca ii pot reda acesteia culoarea rosie, dandu-i un aspect de prospetime. Nitratii si nitritii, in combinatie cu sarea sunt folositi ca antimicrobieni in cazul produselor din carne, pentru ca stopeaza dezvoltarea sporilor de bacterii.

Nitratii sunt folositi drept conservanti pentru aromatizarea si fixarea culorii la carnea rosie, produsele din pui si peste. Sulfitii sunt folositi in primul rand ca antioxidanti, pentru a preveni si reduce decolorarea fructelor si a legumelor, precum merele si cartofii. De asemenea, sunt folositi in producerea vinului, deoarece incetinesc aparitia bacteriilor, dar nu intervin in dezvoltarea drojdiei de bere. Persoanele sensibile la sulfiti ar trebui sa stie care sunt produsele care pot contine sulfiti, pentru ca acestia nu sunt intotdeauna evidenti dupa numele aparute pe etichete, respectiv: sulfit de sodiu, bisulfit de sodiu si potasiu, metasulfit de sodiu si potasiu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.