Emulatie febrila pe teritoriul teatrului interzis minorilor. in ultimii ani, regizorii debutanti s-au intrecut

in viziuni cu Tompa Gabor, Andrei serban sau Radu Afrim, incercand sa-si transmita mesajele de revolta prin soc verbal si vizual. Cand devine nuditatea kitsch? Mai contrariaza goliciunea de pe scandura scenei? Vulgaritatea vinde mai multe bilete? "Eu am insistat sa NU se scrie pe afise spectacol interzis celor sub 16 ani, ci sa se puna spectacol interzis persoanelor cu mintea ingramadita sau interzis persoanelor care au mari probleme cu sine insele si refuza sa le rezolve. insa primariile nu accepta astfel de formule", spune Radu Afrim, premiat pentru cea mai buna regie la ultima gala UNITER.

Valoare versus etica

"Criteriul valoric este mult mai important decat criteriul etic, iar nuditatea devine kitsch cand nu are niciun fel de motivatie", considera Radu Alexandru Nica, regizorul spectacolului "Chip de foc", care are in prim-plan incestul, la Teatrul German de Stat din Timisoara. "Nu cred ca mai socheaza pe nimeni ce vede, atata timp cat si tu ai reusit sa demonstrezi ceva. Daca dezbraci actorul, gratuit sau nu, asta va atrage o gramada de oameni".

Cei doi regizori considera ca spectatorul trebuie sa-si fructifice liberul arbitru si sa plece din sala daca se simte lezat. "Nu putem spune ca e propriu-zis un teatru pornografic. Exista lucruri mult mai socante in America de Sud, de exemplu - teatre intregi, institutii de cultura in care se consuma si acte sexuale. E dreptul spectatorilor sa se apere, amendand astfel de comportament pe scena, daca considera ca nu e demn de gustul lor estetic", spune Radu Nica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.