Anul acesta Festivalul Filmului Francez s-a desfasurat pe trei sectiuni: "Avantpremiere", "Marele ecran" si "Formidabil!". Aceasta editie s-a dorit a fi, inainte de orice, o adevarata sarbatoare a cinematografiei franceze de astazi. In cadrul sectiunii "Avantpremiere" s-au aflat sase filme care au fost lansate in Franta dupa ultimul festival de la Cannes si care vor rula, in curand si pe ecranele romanesti. "Cateva zile in septembrie", filmul regizat de Santiago Amigorena, a fost prezentat mai intai in selectia oficiala la cea de-a 63-a editie a Festivalului Mostra de la Venetia (2006).

Distributia i-a reunit pe Juliette Binoche, interpreta rolului Irene, agent secret de origine franceza, John Turturro, in rolul unui psihopat ucigas fara scrupule, Nick Nolte, agent secret american care se afla in posesia unei informatii vitale pentru omenire. Un film cu un scenariu inteligent creat, subtil, cu replici pline de umor si adevaruri poetice. Un film care nu plictiseste, cu imagini din laguna, cadre alese cu grija, cu iubiri copilaresti, jocuri, crime, urmariri, intalniri.

Toate ne fac sa asteptam cu nerabdare intalnirea cu Elliot, personajul principal care dispare la inceputul filmului, pentru a-si face aparitia la sfarsit, cu un monolog emotionant, remarcabil interpretat de Nick Nolte. Daca vreti sa aflati de ce ii urasc francezii pe americani; nu ma pot abtine sa nu remarc motivele: "ca au picioare scurte" sau ca "le place Shwartzeneger" si ca "vor sa salveze neincetat lumea", "Cateva zile in septembrie" este un film plin de iubire, ura, minciuna, care merita vazut si revazut, savurat si inclus in filmoteca fiecaruia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.