Ministerul Sanatatii va introduce medicamente noi pe lista compensatelor si va creste cu aproape 18% alocatiile de hrana in spitale si in crese in 2007.

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere, pentru a treia oara, proiectul privind lista medicamentelor compensate si gratuite, actul normativ urmind sa intre in vigoare la 1 februarie 2007, o data cu pachetul minimal de servicii din cadrul asigurarilor sociale de sanatate.

Listele privind medicamentele gratuite si compensate au suferit modificari foarte mici, reprezentate de trecerea unor medicamente dintr-o grupa de compensare in alta sau la gratuitati. "Astfel, citeva compensate in proportie de 90 la suta au fost trecute la 50 la suta, iar altele la gratuitati", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Ministrul a adaugat ca cele doua comisii ministeriale, cea de strategie terapeutica si cea de transparenta, au terminat negocierile si au aprobat lista medicamentelor compensate si gratuite si, de asemenea, pachetul minimal de servicii din asigurari sociale de sanatate, care urmeaza sa fie inaintate Guvernului spre adoptare.

Lista innoita la finele lui 2007

Insa listele cu medicamentele compensate si gratuite nu vor ramine in aceasta forma propusa acum dezbaterii decit pina in al doilea semestru al anului 2007, cind ministrul Sanatatii intentioneaza sa le restructureze complet. "Va fi nevoie de o noua strategie in privinta compensatelor si a gratuitatilor. Sint cel putin o suta de produse noi in studiu pe care vrem sa le includem si noi pe listele de compensate, din semestrul al II-lea al anului viitor", a explicat Nicolaescu.

Proiectul privind medicamentele compensate va fi afisat pe site-ul ministerului (www.ms.ro) timp de cel mult doua saptamini. Cele mai multe medicamente apar pe lista cu compensare de 100% a pretului de referinta, totalizind 760 de denumiri comune.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.