Directia Silvica Deva va scoate la vanzare 2.000 de brazi si molizi al caror pret nu va depasi 33 de lei pe bucata, transmite corespondentul NewsIn. Pentru pomul de Craciun, hunedorenii vor scoate din buzunar intre 13,6 lei si 32,6 lei, in functie de specie si inaltime.

Preturile sunt valabile numai in cazul in care se achizitioneaza pomul pentru sarbatori de la ocoalele silvice din judet. De asemenea, mafia brazilor este pedepsita cu amenzi de pana la 300 milioane lei vechi.

Pentru cei care se grabesc sa-si cumpere brad cu doua saptamani inainte de Craciun, ii sfatuim sa aiba multi bani in buzunar! Singurii brazi pe care ii puteti gasi deocamdata sunt cei de import, sositi cu avionul din tarile nordice. Depozitati cu grija si ambalati individual, deja asezati in suporturi sau plantati in ghivece, acestia asteapta sa fie alesi pe spranceana. Nu ii cautati in micile piete de cartier, ci in parcarile marilor supermarket-uri.

"Avem brazi intre 700 de mii si 9 mi-lioane de lei. Sunt adusi direct din Danemarca. Cei in ghiveci, la 100 de RON, sunt din Austria. Cei mai ieftini sunt la 70 RON, iar cei mai scumpi, de 5-6 metri, sunt pentru firme si ajung pana la 8-9 milioane. Si anul trecut am adus la aceleasi preturi. Suntem aici din 4 decembrie si avem cam 5-6 cumparatori pe zi, dar cele mai multe vanzari le facem intre 15 si 20 decembrie. Nu ne permitem sa scadem preturile nici chiar dupa Craciun, pentru ca aducem destul de putini, dar sunt cei mai rezistenti si frumosi brazi care se pot gasi la noi", ne-a declarat, binevoitor, un vanzator care isi expunea marfa in parcarea unui mall din Capitala.

In functie de inaltime, oferta brazilor de import este urmatoarea: pana la 1,5 m - 70 RON, intre 1,5-1,75 m - 120 RON, intre 1,75-2 m - 170 RON, intre 2-2,5 - 220 RON si intre 4-6 metri - 900 RON. Pana la Craciun mai este, asa ca intrebi si treci mai departe.

Amenzi de 300.000.000 lei pentru mafia brazilor!
In urmatoarele zile, comerciantii din piete, targuri si oboare vor fi verificati si vor fi aspru sanctionati daca nu vor avea acte de provenienta, iar de pe tulpina pomilor va lipsi numarul de inregistrare. Cei care nu vor putea prezenta acte justificative vor fi amendati cu sume cuprinse intre 10.000 si 30.000 de lei noi, iar marfa le va fi confiscata.

Anul trecut, in perioada sarbatorilor de iarna, doar in Hunedoara s-au inregistrat peste 50 de furturi de brazi si molizi. In aceasta perioada, la nivel national, politistii, in colaborare cu alte structuri abilitate ale statului, desfasoara ample activitati in vederea stoparii si combaterii infractiunilor la regimul silvic, in special pe segmentul prevenirii taierii ilegale a brazilor, a transportului si comercializarii. Deocamdata, la Suceava au fost depistati si confiscati 200 de brazi comercializati ilegal.

Detinatorul a declarat ca i-a achizitionat din comuna Slatina, de la niste persoane necunoscute, cu 350 lei. In lipsa documentelor de provenienta a marfii, pomii de iarna au fost ridicati si predati Ocolului Silvic Gura Humorului, iar detinatorul acestora urmeaza sa fie sanctionat cu amenda intre 1.000 si 3.000 lei. De asemenea, jandarmii montani din Paltinis au surprins, vineri noaptea, trei sibieni in timp ce transportau 68 de brazi taiati ilegal pe raza localitatii Cristian. In urma verificarilor s-a stabilit ca transportul nu avea nici un document de provenienta ori justificativ.

Celor trei faptuitori li s-au intocmit acte premergatoare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de debitare si transport material lemnos fara documente justificative, fapta prevazuta si pedepsita de Codul Silvic cu inchisoarea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.