Editia a X-a a Festivalului International de Film Studentesc "CineMAiubit" a ajuns la sfarsit, desemnandu-si pe merit premiantii. Dupa nedorita pauza din 2005, evenimentul a reinviat, confruntand tinerele talente si provocand cineastii si cinefilii de toate varstele.

Festivitatea de premiere si vizionarea peliculelor castigatoare au avut loc miercuri seara la Cinema Studio, dupa o retrospectiva a premiilor din precedentele noua editii. Membrii juriului, condus de Cristian Tudor Popescu (dintre care ii putem amintim pe regizorii Dan Pita si Corneliu Porumboiu sau pe actorii Irina Movila si Andi Vasluianu), au decis ca Marele Premiu din acest an sa fie decernat productiei "To the Moon" de Katja Eyde Jacobsen (Norvegia). Este o poveste impresionanta, despre doi frati - copii abandonati, care traiesc intr-o rulota si se zbat pentru supravietuire, cautand un continuu "acasa".

Premiul a fost acordat de catre C.T. Popescu ambasadorului Norvegiei la Bucuresti si cunoscutul ziarist nu s-a sfiit sa afirme: "M-ati smuls si pe mine pentru trei zile din jungla politico-gazetareasca". Alte distinctii au fost decernate filmului de autor "Lights" de Monica Liche (Premiul Ion Truica decernat pentru "puritate stilistica" la sectiunea filme de animatie/ experimentale), filmelor experimentale "Ploaia" de Constantina Mihaila si "Carne" de Miruna Boruzescu, "Uciderea mieilor" de Cecilia Felmeri - pentru cel mai bun film de animatie (Premiul Ion Popescu Gopo), Premiul special Victor Iliu pentru "Urmuz" de Barna Nemethi, Premiul Ion Bostan pentru regie documentar - "2.000 de V" de Vlad Fenesan, Premiul Paul Calinescu pentru cel mai bun film documentar - "Steaua" de Miruna Boruzescu, iar cel mai bun film de fictiune pe 16 mm a iesit "Sase" de Mihai Chirila. Corneliu Porumboiu, liderul tinerilor creatori actuali - "2000" a oferit premiul pentru concurs de cel mai bun scenariu de scurt metraj pentru "Anton" de Bianca Oana.

Premiul Criticii s-a dus catre Adina Pintilie pentru cele doua pelicule "Balastiera 186" si "Frica domnului G". Sub deviza "actorii trebuie iubiti", Florin Zamfirescu a venit cu "Premiul Rectorului" (UNATC), pentru actrita numarul unu a noii generatii, Ana Ularu. "Krafftebing" a obtinut si el doua distinctii pentru montaj (Bogdan Alexandru) si pentru imagine (Mihai Sibianu), iar premiul pentru sunet i-a revenit lui Tudor Petre (Frica domnului G). Cele mai importante trofee - mai putin Marele Premiu, care a vrut sa demonstreze, poate, ca e vorba de un festival "international"! - s-au impartit intre actorii si realizatorii a trei scurtmetraje remarcabile: "Examen", "Love close-up" si "Vineri in jur de 11".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.