Karl Markus Gauss s-a ocupat in ultimii ani de soarta minoritatilor nationale din Europa de est
Scriitorul si eseistul austriac Karl Markus Gauss (foto) este de parere ca minoritatile nationale din Europa rasariteana se afla intr-o situatie precara. Totusi, spune el, existenta acestora inca nu este atat de grav periclitata pe cat s-ar putea crede in momentul de fata. Desi, pe de o parte, extinderea Uniunii Europene contribuie la disparitia unor minoritati, pe de alta parte, integrarea europeana duce si la consolidarea unor structuri etnice in interiorul unor grupuri amenintate de asimilarea iminenta. In consecinta, minoritatile pot deveni o parte integranta a "noii Europe", a afirmat Karl Markus Gauss intr-un interviu acordat postului national de radio din Germania dupa ce, saptamana trecuta, la Berlin, a fost distins cu Premiul "Georg Dehio".

Decernarea Premiului "Georg Dehio" este o initiativa a Forumului cultural german pentru Europa rasariteana, cu sediul la Potsdam. Premiul se decerneaza incepand cu anul 2003. Printre laureati se afla, de pilda, si Corul Bach din Sibiu. Premiul poarta numele lui Georg Dehio, considerat un pionier al conservarii mostenirii arhitecturale. Istoricul artelor Georg Dehio s-a nascut in anul 1850 la Tallin si a murit in 1932. El a pledat pentru mentinerea dialogului intre germani si vecinii rasariteni si s-a angajat in cercetarea, prezentarea si conservarea patrimoniului cultural al popoarelor europene.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.