Cum sa-ti securizezi blogul Specialistii GECAD NET au gandit un mini-ghid de securitate pentru bloggeri. "Cea mai frecventa situatie este atunci cand bloggerul fara a fi familiar cu notiunile de hosting, apeleaza la o companie sau un specialist care se ocupa de gazduirea jurnalului el neavand decat sa actualizeze continutul. O a doua situatie se intalneste cand bloggerul are notiuni mai largi in zona web si poate sa isi administreze si gazduiasca singur, pe un server, tot ce tine de blogul sau", spune Alexandru Molodoi, CTO la GECAD NET.

In prima situatie, cand bloggerul alege un furnizor pentru gazduirea jurnalului online, trebuie sa fie atent sa:

- isi formuleze o parola complexa de administrare a blogului; specialistii in securitate IT recomanda sa folositi pentru orice parola atat litere mici cat si majuscule, cifre si semne speciale.

- protejeze blogul impotriva introducerii automate (de catre boti) a comentariilor sau continutului nedorit, de tip spam; aceasta protejare se face prin CAPTCHA - acele casute in care sunt trecute cifre si litere de forme variate, pe care utilizatorul (in speta cel care posteaza comentariile) trebuie sa le introduca inainte de a adauga continut.

- inchida sesiunea de actualizare a continutului (prin log out/off) in cazul aceasta operatiune este efectuata in locatii publice (i-café sau hot-spoturi).

Foarte important, in acest caz este selectarea furnizorului de servicii de hosting care trebuie sa asigure clientul, in speta bloggerul, ca ia toate masurile de securitate in asa fel incat jurnalul online al utilizatorului sa nu sufere prejudicii.