Opt adolescenti fara familie traiesc sub acelasi acoperis, supravegheati 24 de ore din 24

Opt adolescenti din Galati au pentru prima data in viata lor o casa. Fiecare zi este pentru ei un fel de "reality show" in care se consuma drame, iubiri, intimplari care le insenineaza sau le intristeaza viata. Au virste cuprinse intre 14 si 20 de ani si au crescut in centre de plasament. Directia de Protectie a Drepturilor Copilului Galati a hotarit sa-i mute intr-un apartament mobilat si dotat cu tot ce este necesar traiului in comun deoarece in vestul Europei copiii orfani nu mai sint tinuti in centre de plasament.

Pentru opt copii orfani, "acasa" inseamna Casa Aurora, adica apartamentul in care locuiesc de citeva luni. Are geamuri termopan, centrala termica, usa metalica la intrare, frigidere, masina de spalat automata, gresie si faianta in baie, aparatura electrocasnica. Acesta este primul apartament din Galati in care au fost mutati tineri din centre de plasament.
Cinci fete si trei baieti locuiesc impreuna si invata sa fie o familie ceva mai mica decit aceea cu care au fost obisnuiti la centrul de plasament.

Fratii Cojocaru au planuri mari

Cei patru frati Cojocaru n-au stat niciodata despartiti. Parintii i-au abandonat cind erau foarte mici. Ei au trecut prin mai multe case de copii, dar nimeni nu a putut sa-i desparta.
Ana Cojocaru e cea mai mica din Casa Aurora. Are 14 ani si e eleva in clasa a VIII-a. Vrea sa-si faca un rost in viata. Modelul ei este sora sa, Magda, care e studenta in anul l la Jurnalism, la Galati. Viata ei nu a fost usoara, dar i-au fost alaturi fratele si surorile ei, adica a avut, spre deosebire de alti orfani, o familie. Cea de-a treia, Mirela Cojocaru, are 17 ani si se pregateste sa fie croitoreasa. "Intr-o zi voi fi un designer celebru, visez la asta. O sa fac haine frumoase pentru vedete si pentru sora mea, Magda, care va fi vedeta de televiziune". Gabi e "barbatul" familiei. Este elev la liceu si face atletism de performanta. Le ajuta pe fete la treaba, nu da inapoi de la greu.

Casa cu fotomodele

In Casa Aurora nu sint destule oglinzi pentru fetele care vor sa fie mereu frumoase. Virginia Cau se pregateste sa fie manichiurista. Are 17 ani si spune ca abia dupa ce s-a mutat in apartament a invatat ce inseamna sa ai lucrurile tale. Virginia imparte camera cu sora ei, Mariana, mai mare cu un an.

Baietii sint "barbatii" casei

Gabriel Cojocaru, Gelu Nichita si Doru Manolache sint "barbatii" casei si au grija sa repare tot ce se defecteaza in apartament. Treburile gospodaresti sint bine impartite: exista un grafic, pe zile, cu cine taie piinea, al cui e rindul sa dea cu aspiratorul, cine spala vasele. Martea se schimba asternuturile. Important e ca nu se incalca niciodata graficul. Fiecare are ceva de facut. Gelu este mesterul casei: bate cuie, mestereste prizele.

Din camera baietilor bubuie muzica. "Simtim nevoia de zgomot, pe cuvint. La centrul de plasament era mai mereu galagie, ca eram multi, erau zgomote specifice. Cind ne-am mutat aici parca ne tiuiau urechile de la liniste. Noi am crescut atitia ani la gramada, brusc ne-am trezit ca traim si noi ca niste oameni normali. Vecinii ne saluta, fetele sint respectate in bloc. Nu e usor sa te adaptezi!", spun baietii, aprobati de colegele lor de apartament. Adolescentii isi impartasesc toate bucuriile. Se stie cind una dintre fete e indragostita. Iar daca are intilnire, toate celelalte sar sa-i imprumute haine, sa o coafeze, sa o rujeze. Astfel, toata casa participa la... intilnire.

"Fratele cel mare"

Adolescentii sint supravegheati 24 de ore din 24. Exista patru instructori "de garda" care nu dorm niciodata cind sint in apartament. "Lucram 12 cu 12. Noaptea nu ne culcam, stam in sufragerie, mai citim o revista, ne mai uitam la televizor. Trebuie sa-i supraveghem", precizeaza Mama Lenuta, cum o striga copiii.
La ora 22.00 se da stingerea, e disciplina in casa. Nimeni nu are voie sa incalce regulile. Sint buni unii cu altii, se ajuta si se sprijina la necaz. Viata i-a invatat ca trebuie sa munceasca pentru a razbate. Au avut parte de oameni care i-au iubit, chiar daca erau doar niste straini.
Cinci fete si trei baieti invata sa paseasca in lume din prima casa adevarata pe care au avut-o in viata lor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.