Social5 Decembrie 2006de Roxana Pricop

Lectura de un minut

Primul pas in vindecarea unei afectiuni este administrarea unui tratament medicamentos corect. Urmatorul este o dieta sanatoasa. Prea putini dintre noi stiu, insa, ca alimente precum branza, carnea sau fructele pot reduce din efectul vindecator al antibioticelor sau al antialergicelor. Aparent inofensive, aceste alimente pot cauza neplaceri atunci cand sunt asociate cu anumite medicamente.

Multi dintre noi cred ca ce-i natural nu dauneaza. In nenumarate cazuri, alimentele si plantele terapeutice interactioneaza cu medicatia, iar consecintele pot fi severe. Alimentele si plantele pot modifica felul in care organismul nostru transforma medicamentele in substante cu actiune vindecatoare. Lygia Alexandrescu, consultant de nutritie la Clinica de Slabire si Consultanta Nutritionala "Natural Silhouette", ne pune la dispozitie lista cu principalele alimente ce pot influenta efectul medicamentelor:

Alcoolul interactioneaza practic cu toate medicamentele, dar mai ales cu medicatia antidepresiva si cu antibioticele.

Spanacul, broccoli si legumele cu frunze verzi, consumate in exces, pot reduce din actiunea medicamentelor anticoagulante. Aceste legume contin vitamina K, care favorizeaza coagularea sangelui.

Excesul de fibre alimentare (fructe si zarzavaturi) poate afecta absorbtia calmantelor si a medicatiei cardiace.

Usturoiul are actiune antihipertensiva si asociat (in exces) cu

Aveti grija cand sunteti la cura de slabire si mancati grepfrut. Fructele pot anula efectul anticonceptionalelor
medicatia pentru tratarea hipertensiunii arteriale poate conduce la hipotensiune severa.

Branza fermentata interactioneaza cu medicatia antidepresiva, principala reactie fiind simtita la nivelul tensiunii arteriale.

Sucul de grepfrut reduce din efectele medicamentelor anticolesterol, a contraceptivelor si antialergicelor.

Laptele si sucul de portocale pot neutraliza efectul terapeutic al antibioticelor.

Bauturile cofeinizate pot modifica actiunea medicatiei antiasmatice, fiind considerate puternice excitabile nervoase.

Carnea indelung preparata pe gratar poate inhiba medicatia antiastmatica.

Sursa: Click.ro



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.