Iarna inseamna pentru sistemul educativ din Romania aparitia unui fenomen ciudat, dar explicabil. Oamenii din acest domeniu il numesc abandonul scolar tacut.

Exista familii sarace care nu pot sa-si trimita copiii la scoala in timpul iernii, pentru ca nu au cu ce sa-i imbrace si sa-i incalte. Si atunci, copiii raman acasa pana trece urgia vremii. Asta se intampla de ani buni mai ales in mediul rural, dar si in cartierele sarace ale marilor orase.

Daca te duci acum in scolile din cartierele sarace ale Bucurestiului sau in scoli din orase mai mici ori din mediul rural, poti sa vezi o activitate febrila. Se face cheta. Se aduna diverse lucruri, de la pulovere si geci, pana la caciuli si bocanci. Toate au masuri mici. Profesorii aduc de acasa tot ce le prisoseste, lucruri ramase de la copiii lor. Elevii mai mari aduc si ei tot felul de lucruri dintre cele care le-au ramas mici.

Directorii scolilor cauta cu disperare ajutorul sponsorilor, al organizatiilor neguvernamentale: fiecare sa aduca ce poate, sa fie ajutati elevii din familiile sarace. Totul se face in incercarea, uneori disperata, de a reduce cat mai mult acest fenomen al abandonului scolar tacut. Directorii scolilor se gandesc deja cu teama ca se pot trezi oricand cu parintele unui elev la usa, om care vine cu o hartie in mana. Iar acel parinte a scris pe hartie ca vrea sa-si retraga copilul de la scoala, in perioada iernii, pentru ca nu are bani sa-i cumpere odraslei sale o pereche de bocanci si o geaca.

Ce poti sa-i spui acelui parinte, ca director de scoala? Sa-l ameninti ca, daca nu vine la cursuri, copilul sau va fi exmatriculat? Regulamentul scolar spune clar ca se pot incepe procedurile de exmatriculare daca un elev a lipsit fara motivatie trei zile la rand. E adevarat ca un elev poate sa lipseasca de la scoala mai mult timp, dar numai cu scutire medicala, daca e bolnav, asa cum poate sa lipseasca pentru plecarea in strainatate. Dar nu exista in regulament motivatia saraciei. Aici e marea problema.

Acord tacit intre scoala si parinti

Toata lumea cunoaste problema elevilor care abandoneaza temporar scoala, in timpul iernii, din cauza saraciei. Se stie asta chiar si la Ministerul Educatiei, acolo unde ni s-a explicat, pe scurt, ce se intampla in teritoriu. Este vorba despre un acord tacit intre parintii elevilor si directiunea scolii respective. In acest fel, scoala evita pierderea definitiva a elevului, pentru ca micutul ar putea fi exmatriculat din cauza absentelor. Copilul lipseste de la scoala cat e vremea rea.

Un asemenea exemplu l-am intalnit in judetul Vaslui, unde vreo 500 de elevi nu au venit la scoala, iarna trecuta, dar nu pe tot parcursul anotimpului rece, ci cam o luna de zile, cat a fost vremea mai capricioasa, dupa cum ne-a spus inspectorul scolar general Gheorghe Carja. "Riscul de abandon in judetul nostru este in fiecare an de 3-4%, din diverse motive. Unii elevi lipsesc cate o luna, cum a fost iarna trecuta, cand au fost 500-600 de asemenea cazuri", ne-a spus oficialul. Pe langa saracie, alta problema este, tot in mediul rural, cu precadere in zonele montane, distanta mare pe care elevii trebuie s-o parcurga de acasa pana la scoala. Daca drumul e blocat de nameti, adio cursuri. Dar important e ca acei copii n-au abandonat definitiv scoala, ci au recuperat ulterior materia restanta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.