La un an de la numirea sa in functia de director al ICR Paris, Radu Portocala si-a prezentat demisia printr-o scrisoare adresata ministrului Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si presedintelui Institutului Cultural Roman, H.-R. Patapievici. Portocala isi justifica gestul prin "inmultirea si agravarea blocajelor, lipsa mijloacelor umane si materiale", punind problemele intimpinate in realizarea proiectelor ICR Paris pe seama carentelor de comunicare si de gestionare de la Bucuresti.

Contactat de "Cotidianul", Horia-Roman Patapievici a declarat ca a ramas uimit de argumentele fostului sau subordonat: "Dl Portocala a fost evaluat in luna mai, dupa care a participat la o intilnire cu colegii sai din Institut, in august, dar in nici una dintre ocazii nu si-a exprimat vreo nemultumire".

Citi sefi are un director

Unul dintre principalele reprosuri ale lui Radu Portocala este dubla dependenta a Institutelor Culturale Romane din strainatate, puse sub tutela MAE si a ICR. Aceasta situatie, dupa cum afirma Radu Portocala, cauzeaza confuzii, cu atit mai mult cu cit Ambasada Romaniei la Paris organizeaza, la rindul sau, activitati culturale. Teodor Baconsky, consilier prezidential, recunoaste ca "dubla tutela a creat probleme si ICR-urilor din alte capitale europene".