Avocatii, arhitectii, contabilii si lichidatorii romani vor putea profesa liber in statele Uniunii Europene dupa aderare. Totusi, nu vor sa plece si se tem ca mai degraba europenii vor veni peste ei.

Parlamentul European a recunoscut ca reglementate pe intregul teritoriu al Uniunii Europene patru dintre meseriile liberale din Romania. Astfel, avocatii, arhitectii, contabilii si lichidatorii (practicieni in insolventa) vor putea practica meseria pe care s-au specializat in statele UE, dupa 1 ianuarie 2007, potrivit lui Nicolae Mirica, secretarul general al Uniunii Profesiilor Liberale din Romania (UPLR).

In ceea ce priveste restul meseriilor liberale din Romania, cum ar fi auditorul financiar, restauratorul sau traducatorul autorizat, si acestea urmeaza sa fie reglementate si recunoscute de UE, a mai declarat Mirica. Pina atunci, reprezentantii asociatiilor profesionale care au norocul de a-si trimite membrii sa practice in UE sint de parere ca noile reglementari usureaza circulatia fortei de munca, dar nu se asteapta la fenomenul emigrarii.

Mai multi straini pe piata avocatilor

Calin Andrei Zamfirescu, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), a spus ca, "la ora actuala, Romania are baza legislativa si recunoasterea diplomelor avocatilor in UE, ceea ce inseamna ca acestia pot profesa in statele Uniunii, in aceleasi conditii ca si strainii care vin in Romania".

Zamfirescu a adaugat ca, desi onorariile din Uniunea Europeana sint mai mari, nu intrevede multi avocati care sa plece in afara. "Din contra, vor veni avocatii straini la noi sa munceasca, pentru ca investitiile facute de romani in strainatate sint mai putine decit investitiile straine in Romania", a explicat presedintele UNBR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.