Gardurile pot fi confectionate din lemn, fier, beton, zidarie si, mai nou, din PVC. Cea mai ieftina solutie de imprejmuit este cea din beton.

PVC-ul incepe sa fie folosit pentru construirea de garduri. Gardurile din PVC variaza ca pret intre 18 si 68 de euro metrul patrat, in functie de model si de dimensiuni. "La fel de mult conteaza si proiectul clientului, deoarece avem posibilitatea de a realiza modele in functie de cerintele acestuia", a spus Alexandru Soare, reprezentantul firmei Spectrum Construct.

Proprietarii care au casa imprejmuita cu o astfel de solutie nu vor avea probleme timp de 50 de ani, conform celor de la Spectrum Construct. "Gardurile din PVC nu ruginesc, nu se decoloreaza si nu trebuie vopsite", a amintit Alexandru Soare. Singura operatiune de intretinere a gardurilor din plastic este spalarea cu apa si cu detergenti, acolo unde gardul a fost patat. "Clientii nostri au venituri peste medie, deoarece acestia fac o investitie pe o perioada indelungata", a mai spus Alexandru Soare. Comparativ cu gardul din lemn, avantajele solutiei din plastic sint rezistenta la intindere de cinci ori mai mare decit cea a lemnului, rezistenta la insecte, precum si la ciuperci si putregai.

Potrivit Spectrum Construct, proprietarii de garduri din PVC vor fi mai avantajati decit aceia care au garduri din beton, intrucit PVC-ul nu face igrasie si nici nu se scorojeste, in plus fiind si mai elegant. Un alt avantaj al gardului din PVC este timpul de montaj, in jur de 35 de metri liniari pe zi. Manopera de montaj intra in pret.

Betonul, 100 RON metrul liniar

Dezvoltatorii de garduri din beton spun ca de departe solutia promovata de ei este cea mai rentabila, oferind cel mai bun raport calitate-pret. Potrivit lui Livius Heridan, administratorul firmei SC Heridan&Livius SRL, pretul pentru un gard din beton nu depaseste 100 RON metrul liniar.

Proprietarul care va apela la un gard din beton va avea casa imprejmuita cu un gard inalt de 2 metri. Stilpii care se folosesc la montarea placilor din beton costa 50 RON, iar placa din beton costa 50 RON. Stilpul are o inaltime de 2,50 metri. "Este facut la aceasta inaltime pentru ca sa fie ingropati in pamint cei 50 de centimetri", a precizat Livius Heridan. Stilpii pot fi comandati si de 2,70 metri pentru proprietarii care vor sa fie mai siguri de rezistenta gardului, in pamint fiind ingropati 70 de centimetri peste cei doi metri cit va avea gardul la suprafata.

Gardurile din beton pot fi cumparate in zeci de forme, inclusiv in cea comandata de catre proprietar. Clientii gardurilor din beton fac parte din categoria celor cu venituri medii. Vinzarile la acest tip de garduri sint in stagnare fata de 2005. Ca durata de viata, unui gard din beton nu trebuie sa ii faci nimic timp de 20-30 de ani. Ca finisaj, solutia din beton armat pentru delimitarea proprietatii poate fi lasata direct asa cum este din fabrica sau vopsita.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.