Persoanele neautorizate, care vor folosi petarde, pocnitori, artificii zburatoare sau alte produse pirotehnice, risca puscaria, incepand din 2 decembrie, a anuntat, ieri, comisarul sef Niculae Marinescu, comandantul Directiei Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Din data de 2 decembrie intra in vigoare Legea nr. 406/2006, privind regimul materialelor explozive, care interzice folosirea artificiilor cu o greutate de peste 3 grame de incarcatura de acest tip.

"Noua lege, care inlocuieste vechiul act normativ nr.126/1995, aduce ca element de noutate pedeapsa cu inchisoare de la trei luni la un an impotriva celor care vand materiale pirotehnice cu o incarcatura exploziva de peste 3 grame, persoanelor fizice sau copiilor, pentru care vor fi sanctionati parintii acestora", a declarat comisarul sef Nicolae Marinescu. Potrivit acestei legi, incepand de maine, comercializarea catre persoanele fizice si folosirea de catre acestea a obiectelor pirotehnice cu o incarcatura mai mare de 3 grame se sanctioneaza cu inchisoare de la trei luni, la un an.

De asemenea, noua lege interzice confectionarea de catre persoane fizice, detinerea sau orice alta operatiune cu obiecte artizanale pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T 1, T, precum si a artificiilor din categoria "obiecte zburatoare luminoase" si a pocnitorilor din clasa I cu o incarcatura mai mare de trei grame.

Comisarul sef Marinescu a precizat ca folosirea acestor produse pirotehnice este permisa doar firmelor autorizate, iar comercializarea catre populatie a artificiilor cu o incarcatura de cel mult 3 grame se va face controlat.
Utilizarea de catre copii a petardelor va arunca raspunderea penala pe umerii parintilor.
Problema actuala cu care se confrunta politistii o reprezinta cantitatile de materiale pirotehnice importate pana in acest moment, respectiv 1.200 de tone, dintre care 800 sunt din categoria celor interzise. Acestor cantitati li se adauga si cele 6 tone ramase in stocurile comerciantilor de anul trecut.

Marinescu a declarat ca unitatea pe care o conduce a identificat importatorii, iar acestia urmeaza sa fie verificati periodic.

La aceasta ora, se gasesc in tara in jur de 1.200 de tone de astfel de produse, din care 800 de tone vor fi interzise, in conformitate cu legea. Restul va putea fi consumat, potrivit legii, pentru ca va fi utilizat doar de catre persoane specializate in executarea focurilor de artificii, a aratat oficialul IGPR.Anul trecut, dupa data de 31 decembrie, au fost inregistrate peste 420 de accidente din cauza folosirii artificiilor si care s-au soldat cu raniti, de cele mai multe ori copii. Din pacate, s-au inregistrat si doua decese ca urmare a acestor accidente.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.