Majorarile de pret cu 5% la energia electrica si 8% la gazele naturale atrag scumpiri in lant care ne vor complica si mai mult viata

Primul soc il resimtim la pretul panii si al celorlalte produse de panificatie. Dupa cum se stie, absolut toate cuptoarele din Romania functioneaza cu gaze sau energie electrica. De aici apare si influenta directa asupra produsului finit. Dl Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN), a afirmat ca painea s-a scumpit deja la cei mai multi producatori de la 5000 la 6000 lei vechi (20%!), din cauza altor majorari anterioare.

Acum, fiecare isi face calculele si va adauga ceva in plus, in cursul lunii decembrie. Insa un producator care vinde produse in Piata Obor considera ca pretul va creste cu 500-1000 lei vechi, in functie si de pretul de achizitie al graului si al celorlalte componente ale painii.
Al doilea soc apare in Industria Alimentara, mare consumatoare de energie. Astfel, pretul la carne va creste in urmatoarele zile cu 2-3%, in functie de producator, iar al produselor din carne, in special al mezelurilor, cu aproape 3%. Scumpirea nu va fi generata numai de energie, ci si de pretul carnii in viu.

Nu scapa de majorari nici laptele, produsele lactate si branzeturile. In acest caz, se pare ca vom scapa mai ieftin, "numai" cu 1-2%.

Micii producatorii de bere sustin ca nu vor putea majora pretul, decat dupa anul nou, chiar daca vor merge in pierdere de aproximativ 1%.

Deocamdata, gigacaloria bate pasul pe loc. Norocul nostru este ca recenta majorare obtinuta de producatorii de energie termica (centrale termice si electrocentrale) s-a facut pe considerente comerciale si acopera deja noile scumpiri. La nivel de distribuitor, influenta este de cel mult 1%. Insa, conform celor spuse de dl. Ing. Mihau Popescu, secretar general al RADET Bucuresti, nu se pune problema unor majorari de pret, in aceasta iarna.

Chiar daca intretinerea la bloc va fi minora, restul populatiei care se incalzeste cu sobe sau centrale individuale va fi lovita din plin!

Alte scumpiri se asteapta la combustibili si imbracaminte, dar inca nu a fost stabilit cuantumul lor.
In timp ce preturile o iau razna, salariile raman aceleasi, cat sa ne taram de pe o zi pe alta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.