Nae Caranfil filmeaza zilele acestea ultimele cadre la superproductia „Restul e tacere”, film cu un buget de invidiat: 2,4 milioane de euro

Filmul este o semifictiune care reface povestea primului lungmetraj romanesc, "Independenta Romaniei", regizat de Grigore Brezeanu si produs de Leon Popescu in 1911, intr-o vreme in care Romania nu iesise pe de-a-ntregul din Evul Mediu. In "Independenta Romaniei" au jucat toate vedetele Teatrului National: Constantin Nottara, Aristide Demetriade, Elvira Popescu, Maria Filotti, Aristita Romanescu si multi altii.

Regizorul si diva

Desi se declarau pe fata indignati de "imoralitatea" noii arte, considerata o distractie facila, ca de bilci, artistii primei scene romanesti erau totusi sedusi de acest "joc al umbrelor". Marti, Nae Caranfil a filmat tocmai o astfel de scena in care diva teatrului romanesc, Aristita Romanescu, are o discutie cu regizorul Grigore Brezeanu, interpretat de Marius Florea Vizante. "Aristita Romanescu a aparut ca simpla figuranta in 'Independenta Romaniei>>", a explicat Nae Caranfil. "Eu insa mi-am imaginat lucrurile putin altfel."

In scenariul lui Caranfil, marea actrita vrea sa joace in film, dar lui Brezeanu nici nu-i trece prin gind sa lucreze cu ea. Actrita il cheama la o discutie in care isi exprima oroarea pe care o are fata de ideea de cinema. Cu o scirba suverana, ea il pune la colt pe tinarul regizor: "Cum ai putut crede ca Eu voi putea lua in serios o asemenea propunere?". Brezeanu habar n-are despre ce propunere vorbeste diva. "Ai tupeu, tinere! Si totusi… cred ca as putea juca un rol. Orice rol." In filmul lui Caranfil, marea doamna nu mai apare pe marele ecran pentru ca Dumnezeu, inca ne-cinefil, a trimis o ploaie care a udat pelicula.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.