Filmul independent romanesc este o pasiune costisitoare. O simte pe pielea lui George Focsa, un tanar regizor si scenarist in cautare de fonduri pentru finalizarea filmului “Tangonator”, un lung metraj al carui subiect seamana izbitor cu “Legaturi bolnavicioase”, al lui Tudor Giurgiu

Filmarile pentru "Tangonator" au inceput in 2003, fiind bazate in intregime pe ideile semnate de George Focsa, dar si pe investitiile proprii ale regizorului si prietenilor, care s-au implicat in proiect.
"Am pornit la drum cu 100 de euro, si acestia imprumutati. Pe parcurs, s-au mai strans ceva bani, proveniti mai ales din partea prietenilor si a familiei. Au fost trei ani grei, dar frumosi. Pacat ca ne-am impotmolit chiar acum, la final. Singura solutie care ne-a mai ramas este gasirea unor sponsori care sa investeasca in film. "E greu, pentru ca 'Tangonator>> este ca si copilul meu, al intregii echipe", marturiseste George Focsa.

Costurile de pana acum se ridica la 15.000 de euro si au acoperit deja peste 90 la suta din filmari. Insa "Tangonator" mai are nevoie de inca 5.000 de euro pentru ultimele sale secvente, dar si pentru cheltuielile legate de post-productie si promovare. Ajuns in pragul disperarii, regizorul sustine ca cei care vor decide sa investeasca in film vor avea statul de co-producatori si vor primi o parte din vanzari. Pentru ca George Focsa viseaza sa-si faca filmul cunoscut, sa-l inscrie in festivaluri, sa arate ca se poate turna un film independent de succes chiar si la noi in tara.

"Eu sunt convinsa ca George va aduce un suflu nou in productia filmului romanesc. Avem nevoie de regizori noi, de filme noi, iar el, un noncomformist prin definitie, este capabil sa schimbe, in sfarsit, scena cinematografiei romanesti", considera Alice Panaite, unul din co-producatorii "Tangonatorului". Secvente din film au fost prezentate publicului, luni seara, in demisolul Galeriei Loading. La prima vedere, povestea pare desprinsa din "Legaturi bolnavicioase" ale lui Tudor Giurgiu. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Surse prezente la vizionarea celor cateva secvente sustin ca, de fapt, George Focsa ar fi fost cel care l-ar fi inspirat pe Tudor Giurgiu in realizarea deja celebrului sau film. Tanarul regizor si scenarist refuza sa comenteze aceasta situatie, desi este evident ca cele doua filme au multe in comun. "Tangonator" descrie si el drama a trei personaje care formeaza doua cupluri, ambele fiind interzise de legile nescrise ale societatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.