Sistemul de transport cu metroul opereaza in Bucuresti din anul 1979, iar investitiile au fost majorate in ultimii zece ani pentru extinderea retelei si imbunatatirea serviciilor. Conducerea Bancii Europene pentru Investitii a aprobat acordarea unui credit in valoare de 370 milioane de euro, pentru finantarea partiala a constructiei magistralei a cincea a metroului si pentru achizitia de noi trenuri.

Costul total al proiectului este estimat la 743 milioane de euro, iar Metrorex si statul vor contribui de asemenea, la finantarea investitiei. Primarul general al capitalei, Adriean Videanu, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa ca proiectul de realizare a magistralei V prevede extinderea retelei de metrou pe tronsonul Eroilor-Drumul Taberei. De asemenea, vor fi achizitionate 21 de trenuri care vor circula pe noua linie de metrou si alte 16 unitati pentru a inlocui trenuri care opereaza pe celealte magistrale. Extinderea retelei de metrou spre cartierul Drumul Taberei ar putea aduce un plus de aproximativ 100.000 de calatori pe zi, in conditiile in care actuala retea este utilizata de aproximativ 350.000 de calatori pe zi.

In acelasi context, primarul Videanu a precizat ca Romania nu respecta distanta medie ce trebuie sa existe intre statiile de metrou, si de aceea ar fi necesara dublarea acestora. El a spus ca in vreme ce in Europa distanta medie este de 500-600 de metri, in Romania aceasta este de 1,2 kilometri. in opinia primarului, metroul trebuie sa fie elementul de transport in comun principal al Bucurestiului, iar RATB trebuie sa fie transportul complementar care sa afluiasca si sa defluiasca traficul in Bucuresti.

Primarul Videanu spune ca vrea sa tranforme traficul bucurestean intr-unul de tip european si ca transportul bucurestenilor cu autoturismele proprii trebuie sa devina doar o alternativa. "Infrastructura stradala si traficul rutier reprezinta pentru mine principala provocare. Esalonat, la fiecare sase luni, Bucurestiul se va transforma vizibil din acest punct de vedere", a conchis Videanu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.