O data cu racirea vremii, instalatiile de incalzire cu gaze vor fi tot mai solicitate. Din aceasta cauza Distrigaz demareaza, in fiecare an, o campanie pentru efectuarea verificarii sistemului de alimentare cu gaze. De multe ori, insa, abonatii refuza sa permita accesul delegatilor unitatilor distribuitoare, riscand sa le fie sistata alimentarea cu gaze naturale

Reprezentantii Distrigaz Sud SA sustin ca, potrivit Normativului pentru Exploatarea Sistemelor de Alimentare cu Gaze Naturale I 6/1-98 si Contractului de Furnizare a Gazelor Naturale (cap. I,II, III, IV), consumatorii rezidentiali individuali sau colectivi de gaze naturale au obligatia sa permita accesul delegatilor unitatii distribuitoare pentru control, verificarea periodica (o data la 2 ani) sau revizia (o data la 10 ani) a instalatiilor de utilizare. In cazul in care acestia nu permit efectuarea verificarilor, pentru siguranta imobilelor, societatile distribuitoare sunt in masura sa sisteze alimentarea cu gaze naturale catre locuintele acestora, pana la efectuarea acestor verificari si revizii.

Potrivit legii, pentru aceste verificari si revizii, consumatorii sunt obligati sa achite o taxa de 16,8 lei noi, pentru verificarea unui punct de ardere si 27,8 lei noi, pentru revizia unui punct de ardere.

- Daca verificarea sau revizia nu se poate efectua la data reprogramata se va proceda la sistarea furnizarii gazelor;
- Verificarile si reviziile instalatiilor de utilizare a gazelor naturale consumate se consemneaza in "Fisa de evidenta a lucrarilor periodice de verificare" si respectiv "Fisa de evidenta a lucrarilor periodice de revizie";
- Cu ocazia reviziei instalatiei, consumatorul este obligat sa prezinte dovada curatarii cosurilor de fum;
- Curatarea cosurilor de fum poate fi efectuata numai de catre o societate de specialitate.

Distribuitorii de gaze naturale va avertizeaza ca reparatiile aparatelor care utilizeaza gaze naturale (masini de aragaz, centrale termice, preparatoare de apa calda, sobe cu gaze etc.) trebuie executate doar prin firme agrementate. Lista acestora se gaseste la orice casierie a companiei Distrigaz.

Operatiuni de control

Operatiunile de verificare si revizie a instalatiilor de utilizare constau in urmatoarele lucrari:
- verificarea etanseitatii imbinarilor conductelor si armaturilor;
- controlul modului de functionare al aparatelor de utilizare;
- verificarea stabilitatii conductelor;
- verificarea tirajului cosurilor si canalelor de evacuare a gazelor arse;
- controlul contoarelor si al constructiilor aferente statiilor si posturilor de reglare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.