Luna decembrie debuteaza cu o noua scumpire. La fel ca in cazul gazelor naturale, scumpirea curentului electric a fost devansata de la 1 ianuarie 2007 pentru 1 decembrie 2006, deoarece, spun autoritatile, productia nationala de electricitatea a fost afectata de seceta din ultima perioada, de proasta aprovizionare a termocentralelor cu carbuni si, evident, recenta scumpire a gazelor naturale din 11 noiembrie.

Populatia si companiile cu un consum energetic mic vor plati in medie cu 4,72% mai mult pentru electricitatea consumata incepand de vineri, in principal ca efect al cresterii pretului la gaze naturale si a debitului scazut al Dunarii care a influentat in sens negativ productia de electricitate.

In urma analizei efectuate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) asupra situatiei din sectorul energiei electrice generata de hidraulicitatea redusa pe Dunare in ultima perioada, a disfunctionalitatilor din alimentarea cu carbune, asociata cu cresterea preturilor la gazele naturale, a rezultat necesitatea devansarii termenului de ajustare a pretului la energia electrica pentru consumatorii finali captivi de la 1 ianuarie 2007 la 1 decembrie 2006. Astfel, incepand cu 1 decembrie 2006, pretul la energia electrica pentru consumatorii finali captivi se va majora in medie cu 4,72%, pentru toate categoriile de consumatori captivi.

ANRE mentioneaza ca absenta acestei masuri la momentul actual ar fi generat pierderi suplimentare la producatori, ceea ce ar fi determinat o crestere mai drastica a pretului la energia electrica pentru consumatorii finali captivi in anul 2007.Ultima scumpire la energie electricaa avut loc la 1 ianuarie 2006, cand tarifele au crescut cu 1,85%.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a aprobat la finele lunii trecute majorarea intre 8,1% si 8,5% a pretului gazelor naturale la consumatorii captivi (casnici si industriali cu un consum redus) incepand din 11 noiembrie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.