Doar trei zile. Atat a mai ramas pana la "debutul" noului Cod Rutier. Sa fie unul cu noroc, iar pentru soferi si pietoni, la cat mai putine amenzi!

Intrarea in vigoare a noului Cod Rutier se apropie cu pasi repezi. Desi trebuia sa apara inca de acum doua luni, de data aceasta este pe bune! Si nu intr-o zi oarecare, ci chiar de 1 decembrie.

Jurnalul National prezinta cateva dintre modificarile aduse de noua Lege a Circulatiei. Ne vom opri la capitolul amenzi contraventionale, stabilite in functie de punctele amenda aplicate. Contraventiilor li se stabilesc clase de sanctiuni (de la I la V) carora le corespunde un numar de puncte amenda, in functie de gravitatea faptelor.

Pentru sanctiunile din clasa I (2 sau 3 puncte-amenda) soferii vor scoate din buzunar intre 74 RON si 111 RON. In ceea ce priveste clasa a II-a de sanctiuni (4 sau 5 puncte) amenzile platite sunt cuprinse intre 148 RON si 185 RON.

Dupa cum stiti, un punct amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie (370 RON). Amenda contraventionala prevazuta mai sus se aplica si conducatorului de autovehicul sau de tramvai care savarseste urmatoarele fapte: folosirea incorecta a luminilor de drum la intalnirea cu un autovehicul care circula din sens opus; circulatia pe un sector de drum pe care accesul este interzis; stationarea neregulamentara etc.

Foarte important este si faptul ca, incepand cu 1 decembrie, soferii prinsi incalcand regulile de circulatie vor putea achita amenda direct agentului (situatie in care va plati jumatate din valoarea acesteia ).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.